Tidligere tiders kometskrekk fulgte den strålende Hale-Bopp-kometen og mange påsto at den hadde en følgesvenn, noe denne artikkel avviser

av Kjetil Kjernsmo


Gamle dagers kometskrekk kom tilbake i uante proposjoner ved besøket til Hale-Bopp-kometen som var på sitt sterkeste i Mars 1997. De 41 selvmordene i California rystet verden, og flere objekter ble hevdet å følge Hale-Bopp. Alle viste seg å være enten forfalskninger, stjerner eller problemer med fotograferingsutstyret, og de fleste var ærlige feil. Denne artiklen tar for seg de to viktigste.
Saturn-lignende følgesvenn

Hale-Bopp ble oppdaget omtrent samtidig av amatørastronomen Tomas Bopp og astronomen og CSICOP-medlemmet Alan Hale. 14. november 1997 kommer amatørastronomen Chuck Shramek med et bilde av et objekt ved Hale-Bopp som ligner på Saturn. Dette offentliggjøres på det amerikanske innrigningsprogrammet «Art Bell«. Man påstår at Hale-Bopp har en stor følgesvenn, noe som i seg selv stemmer dårlig, siden kometen selv ville da være mye mindre enn følgesvennen.

slo1.gif

Hale-Bopp til venstre, SAO 141894 er den sterke til høyre (Bilde: Chuck Shramek)

Det viser seg ganske fort å være stjerna SAO 141894, rett og slett ved å sammenligne stjernekart og bildet. Feilen Shramek gjorde var ikke stor, han hadde bare glemt at man må skille mellom stjerner og andre objekter fordi magnitydesystemene man bruker er forvirrende og ikke direkte sammenlignbare. I programvaren til teleskopet sitt stilte han inn at ingenting svakere enn magnitude 7 skulle vises hverken stellare og ikke-stellare objekter. Det gjorde at Hale-Bopp vises, men ikke SAO 141894, selv om de ser omtrent like sterke ut på bildet. Det gjorde at Shramek mente det ikke var noen stjerne der. Han koblet også kameraet sitt til teleskopet uten å titte selv først.

Men i stedet for å innrømme den vesle feilen, lager han et forferdelig oppstyr, og saken blir debattert mye i ulike fora, og hos Alan Hale står ikke telefonen stille. Det var en annen liten ting på bildet, strålene som står ut på begge sider av stjerna. Det dyre teleskopet Shramek har er nettopp lagd for å unngå slike ting, for de er en skjemmende detalj for mange andre teleskoper. Dessverre dukker de opp på denne typen teleskoper også, det er en kjent sak.

En mail sirkulerte på Internet der en som påsto at han var en gammel klassekamerat av Shramek mente at Shramek bare drev gjøn med alle: Når de var små pleide de å sende opp små, lysende ballonger av forskjellige slag og rapportere til den lokale flyplassen at de hadde sett en UFO. Og nå og da ble det store nyheter av det.

En dårlig ide kommer sjelden alene

Når støvet begynte å legge seg rundt den første «følgesvennen» tok det ikke mange dager før det dukket opp en til. Det hadde svirret en del rykter en stund, som sa at en topp-astronom ville komme ut med bilder som viste at Hale-Bopp hadde en stor følgesvenn, men at astronomen selv ville være anonym. Farsight Institute som driver med en moderne form for synskhet, hadde «sett» at det skulle være en følgesvenn der. 15. januar dukker dette bildet opp:

fake.jpg

Bildets skarphet gjør at det må være et stort, profesjonelt teleskop hos et stort profesjonelt observatorium. Hvilket også gjør at bildet må ha vært tatt for lenge siden. 24 timer etter offentliggjør Dr. David Tholen ved Institutt for Astronomi på Hawaii at det er hans bilde som er brukt. Det ble tatt allerede 1. september 1995 med 2,24 meters teleskopet på Mauna Kea, og har vært tilgjengelig på Internet siden da. Her kan det originale og det forfalskede bildet sammenlignes:

fake.jpg orig.jpg

Forfalskningen til venstre, orginalen til høyre. (Bilder: D. Tholen and R. Wainscoat, IfA.)

Det er bare dette ene teleskopet i verden som kunne ta dette bildet der og da, og dette, sammen med mange andre faktorer, gjør at det ikke finnes tvil om at dette er en forfalskning. Men attpåtil er det en dårlig forfalskning, det tar fem minutter å gjøre slikt på en vanlig PC.

Hva er rart med følgesvenner?

Ingenting. At fragmenter følger en komet er tvert imot ganske vanlig. Kometen som krasjet med Jupiter, Shoemaker-Levy 9 ble som kjent delt opp i mange småbiter før den krasjet. Det er det at følgesvennen vil være større en kometen som ikke stemmer helt, og det at mange har brukt kometen til å si at den skjuler en besøker fra det ytre rom, og at astronomene skjuler det som har gitt så mye bråk.

Tilsammen 41 mennesker tok livet av seg fordi de trodde de skulle bli hentet av en UFO. De sa selv at det ikke spilte noen rolle om man fant en følgesvenn, UFOen var der uansett, så hvilken innflytelse dette hadde på dem, er uvisst.