I går kveld viste NRK nok en gang episode en av den svenske dokumentaren Könskriget. Det var en utmerket dokumentar, selvfølgelig med sine skjevheter, men begge episodene var høyst tankevekkende, veldokumenterte og vellagede. I sin tid avfødte de mye kritikk, spesielt mot Eva Lundgren, inkludert en halvhjertet granskning. Filmene vakte oppsikt i Norge. Det gjorde […]

I går kveld viste NRK nok en gang episode en av den svenske dokumentaren Könskriget. Det var en utmerket dokumentar, selvfølgelig med sine skjevheter, men begge episodene var høyst tankevekkende, veldokumenterte og vellagede. I sin tid avfødte de mye kritikk, spesielt mot Eva Lundgren, inkludert en halvhjertet granskning.

Filmene vakte oppsikt i Norge. Det gjorde av en eller annen grunn ikke SVTs Uppdrag granskning når de tok for seg «Fallet Ulf». Det er, etter hva jeg kan se, et justismord med svært alvorlige tilfeller av uetisk oppførsel fra politi og aktorat (490 sider om resultatløs og tildels falsifiserende etterforskning ble holdt hemmelig). Men det viser også nok et eksempel på at anklager om rituelle overgrep ble etterforsket, med samme resultat som vanlig: De viste seg å ikke henge sammen med virkeligheten.

Dessverre er selve dokumentarene ikke lenger på nett, men artiklene finnes fortsatt.

En god idé for norsk dokumentarfilm å følge opp?