Når kvakksalveren (og vedkommendes likesinnede i pseudovitenskapelig nonsens) har gått høyt ut, møtt motstand, ikke har argumenter, ikke har noen sak og dette blir påpekt, finnes det én siste, vanlig utvei: true med advokater og dyre søksmål.

Det viktigste er trusselen. Med mindre man er en alt for rik og kynisk (vitamin)pillepusher kommer det sjelden utover trusselstadiet, og enda sjeldnere frem til en rettssal. Når man ikke har argument er det viktige å få kritikerne til å tie stille.

Det er i denne strategien en furtende Robert O. Young har søkt tilflukt etter at hans eget omdømme (og litt skeptivisme) gjorde siste Norgesbesøk til en særdeles mislykket affære. Det er visst vanskelig å leve med, for i en rekke innlegg på Facebook, forteller Stavanger Aftenblads Toralf Sandø, har han truet alle som bringer opp denne kriminalsaken (og mer med det) med dyre søksmål.

Blant dem (det er flere) som har fått den ære denne gang er medblogger Pernille Nylehn, som svarer Aftenbladet slik:

Pernille Nylehn tar trusselen med knusende ro.

– Det er ikke første gang dette har skjedd etter at jeg har skrevet kritiske artikler. Det er flere bloggere som får slike trusler, sier Nylehn til Aftenbladet.

– Hvis han virkelig vil anmelde meg, skal det bli veldig interessant å se hva retten mener er en sann beskrivelse av hans virksomhet. Dersom han mener det jeg sier er feil, så kan han komme med dokumentasjon på det motsatte, og det vil jeg gjerne ha, sier Pernille Nylehn.

Det gir Sandø anledning til å gjenta Pernilles klare karakteristikker av Youngs farlige nonsens nok en gang, og samtidig gi et blikk inn i hvor mye penger det er i denne kyniske og skadelige virksomheten.

For de interesserte gjengir Sandø også denne gang (i bildekarusellen) utskrift av rettsprotokollen fra saken Young så gjerne vil at skal spasere sin vei. I det hele tatt var vel det meste av det Young ser ut til å protestere mot nå også del av PFU-klagen mot Sandø. Klagen førte ikke frem, og både behandlingen og dokumentasjonen som ble fremlagt den gang styrker vel følelsen av at både Pernille og andre kan fortsette å sove godt.

Vi for vår del synes det han faktisk driver med – dyr villedning av syke mennesker og tilsvarende oppdragelse av naive eller kyniske og grådige prospektive «behandlere» – er atskillig mer alvorlig enn de forhold han har vært innom amerikansk rettsvesen for.

(Siden jeg ikke er og ikke skal på Facebook fikk jeg tipset av vår nyvalgte leder, Mona Klausen. Og webmaster Gunnar har også blogget saken.)