Det er altså 2012, året som, om noen var i tvil, ikke er avslutningen på «mayakalenderen». Derimot er det, enkelt sagt fra siste fagmann jeg leste om dette, én variant av én av kalendrene i mayaenes omfattende kalendersystem som (i så langt ett enkelt funn) slutter sånn rundt juletider i år.

Du behøver (bør!) ikke høre på meg. Du kan heller, om du befinner deg i Trondheim, høre på en helt vaskekte ekspert selv, onsdag 11.januar. Da kommer nemlig min utmerkede kollega Lars Kirkhusmo Pharo til Kunnskapsbyens «Vin og viten» for å snakke om kalendersystemet til den gamle mayakulturen. Han vet, i motsetning til de fleste andre, mer enn nok om dette fra førstehåndskilder etter å ha arbeidet med dem i mange år. Det resulterte blant annet i doktorgradsavhandlingen Rituals of Time: An Analysis of the Ritual Practice of Time of the Long Count Calendar, the 260-Day Calendar, the 365-Day Calendar and the 52-Year Calendar in Mesoamerica.

Hvis du vil skille fantasier fra realiteter når det gjelder mayaer, kalendere og 2012, bør du altså sette av kvelden den 11.januar:

Tid: 11. januar 2012, kl.19.00
Sted: Dokkhuset, Nedre Elvehavn (Trondheimsområdet)
Pris: Gratis inngang

Du skal ikke se bort fra at Lars sier noe om nålevende mayakultur også. Det er tross alt ikke som om mayaene er borte, selv om man nesten skulle tro det når man leste «mayanistisk» spekulasjon. I mellomtiden kan du jo forberede deg ved å lese Egil Asprems gamle Skepsis-artikkel. Så ser du også bedre hvor landskapet ligger nå, hos dem som arbeider aktivt på feltet.

(Jeg har et spesielt forhold til illustrasjonen, siden jeg har hatt en kobbertavle med det samme på veggen i over 20 år. Lurer på hvilken av kjellerens flytteesker den befinner seg i …)