Forskning på naturmedisiner begynner nå å vise at de faktisk har effekt. Men den er ikke nødvendigvis god. Norsk forsker har funnet to naturpreparater som kan påvirke kreftbehandling. Effekten kan være livsfarlig, ifølge overlege. Det er ABC-nyheter som kan fortelle dette. Når medisinene og urtene slåss om plassen i kroppens systemer blir effekten av medisinene […]
Forskning på naturmedisiner begynner nå å vise at de faktisk har effekt. Men den er ikke nødvendigvis god.
Norsk forsker har funnet to naturpreparater som kan påvirke kreftbehandling. Effekten kan være livsfarlig, ifølge overlege.
Det er ABC-nyheter som kan fortelle dette.
Når medisinene og urtene slåss om plassen i kroppens systemer blir effekten av medisinene påvirket, enten ved at den øker eller at den minker.
– Det kan være kjempeviktig, sier overlege Terje Risberg, ved kreftavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge
Utfordringen er i stor grad at cellegiftbehandling må doseres ytterst nøyaktig. Siden bruken av naturpreparater påvirker effekten så sterkt, blir det umulig å gi pasientene riktig dosering. Man vet rett og slett ikke hva som blir resultatet.
– Vi er veldig nøye når vi skriver ut hvor mye cellegift pasientene skal ha. Vi måler kvadratmeter overflate, og vi vet da hvilken dose som skal gis i forhold til hver kvadratmeter. Dosen måles ut på milligrammet, forklarer han videre.
– Hvis en urt kan redusere effekten av cellegift, for eksempel til det halve, er det viktig å vite om dette. Ellers kan vi risikere at vi gir en plagsom og dyr behandling i en for liten dose til at den har ønsket effekt.
– Eller motsatt, hvis urten gjør behandlingen for eksempel tre ganger så sterk så kan pasienten dø av det.
I så fall er naturpreparater langt fra harmløse, som har vært et av argumentene fra de som sverger til alternativ behandling. Det har vært en gjennomgangstone at «Ja, kanskje har den ingen effekt, men den kan da ikke skade.»
Nå er det heldigvis ikke alle preparater som påvirker seriøs behandling.
Forsker Silje Engdal forklarer at hun i laboratorieforsøk også undersøkte en rekke andre naturpreparater som tas av kreftsyke: hvitløk, grønn te, noni-juice og soppekstraktet agaricus, men at det kun var Natto-K2 og misteltein som så ut til å kunne påvirke kreftbehandling.
Som med all forskning, er det imidlertid for tidlig å si noe rimelig sikkert om effekten på mennesker. Det er også foreløpig uklart konkret hvilke typer kreftbehandlinger som blir påvirket. Resultatet viser likevel så klare indikasjoner, at føre-var-prinsippet bør anvendes.
At dette er et viktig tema, fremgår av at så mange som er rammet av kreft også bruker alternativ medisin.
I forbindelse med sin doktorgrad har Engdal også gjennomført en spørreundersøkelse som viser at bruk av naturpreparater er utbredt blant kreftpasienter.
– Der kom det frem at 38 prosent sa at de tar naturpreparater samtidig med kreftmedisin. Det er en stor andel, sier hun.
– Jeg spurte også om de hadde snakket med legen om dette, og det var bare halvparten som hadde gjort det. Det vil si at kreftlegene bare vet om halvparten av disse tilfellene.
Det er rett og slett mye som er ganske skremmende ved denne undersøkelsen. Forhåpentligvis vil forskningen ihvertfall gi grunnlag for mer systematisk informasjon og bedre holdninger til bruken av naturpreparater.
Silje Engdals forskning inngår i et større prosjekt ved Det medisinske fakultet ved NTNU. Et av målene er å få inn en omfattende naturmiddelliste i Felleskatalogen, som kan fortelle legene om naturpreparatet i kombinasjon med et legemiddel vil ha en uønsket effekt.
– Det blir nok vanskelig å få en klar liste med naturpreparater som påvirker legemidler. Men det er viktig å få pasienter, leger og helsepersonell til å ha dette i bakhodet når de behandler, sier Engdal som disputerer med sin doktorgradavhandling i desember.
Kanskje er det viktigste å ha i bakhodet rett og slett at man bør holde seg unna naturpreparater? Det er ingen spesiell grunn til å betale for stoffer som enten har ingen effekt eller negativ.
Men siden det ser ut til at denne type behandling som så mye annet ikke er til å styre ved råd og holdningskampanjer, er et alternativ å gå inn for at naturpreparater kun gis på resept, uten statsstøtte.
Så får vi se om det er forskningsmessig åpning for at dette kan bli til flere enn pensjonister i følge med sine foreldre.