I serien virkelig idiotiske helseprodukter presenterer vi i dag: Dr. Hai Lees magnetarmbånd type 1.

Dette er virkelig mirakuløse greier: det virker mot elektromagnetisk stråling, smerter, sorg, snorking, reumatiske lidelser. Og det fremmer sexlivet (eller “sekslivet”, som det står i annonsen), fremskynder legning av beinbrudd og sår, styrker immunforsvaret (selvfølgelig) og renser kroppen for gifter og tungmetaller.
Prisen? Kun 600 kroner.

Teksten er en studie i tåkeprat og altieretorikk. Her er noen eksempler:

“Det er spesielt med den kraftige magneten, men det viktigste er stoffet det er laget av. Det har en unik blanding av mineraler og lava som i lange tider er brukt til å lege sykdommer og lindre smerter.”

Altså, “naturlig”-argumentet. I dette tilfelle er altså mineraler spesielle hvis de kommer fra et spesielt sted. Men mineraler er ganske enkelt grunnstoffer, og de er like, enten de kommer fra Balestrand, India eller Månen.

Videre:

“Med det kraftige magnetfeltet som oppstår rundt dette armbåndet, vil det avise mye av den uheldige elektroniske strålingen som vi daglig utsettes for.”

Det er en utbredt forestiling at strålene fra alt omkring oss forårsaker sykdom og plager, og at en liten dings, som dette armbåndet, skal kunne nøytralisere den.
Det er også interessant at de ramser opp lyn, høyspent, lyslamper og strømledninger i vegger i samme åndedrag. Det er forholdsvis stor forskjell på ei høyspentlinje og ei skrivebordslampe!

(Men det er mulig jeg misforstår. Jeg trodde først det sto avvise, men det står jo avise.  Betyr det at armbåndet fjerner isen fra strålene?)

“Negative signaler gir en elektronisk oppladning som kan gi oss mange problemer. (…) Før i tiden når slike negative energier førte til psykiske lidelser, ble det brukt en behandling med elektriske sjokk for å få til en utladning.  Dr.Hai Lee magnetarmbånd foretar en skikkelig utladning og reduserer elektronisk oppladning og negative energier.”

Her sammenligner man altså elektrosjokk (som for øvrig fremdeles brukes, nå under navnet ECT) med et magnetarmbånd …

“Ja, smertestillende virkning er dokumentert. Men det viktigste for oss er alle de positive tilbakemeldinger vi får. Det er utrulig hva vi får høre. Smerter som de har hatt i mange år forsvinner etter bare noen timer.”

Ganske heftige påstander.

Man henviser også til en artikkel i Tidsskrift for den norske legeforening, som angivelig skal vise at sterk magnetkraft reduserer smerter. Det er ingen lenke til artikkelen, men den skal være publisert 21.12.2004. Nå kom det ikke ut noe tidsskrift på den datoen, derimot den 2.12 og 16.12.  Ved en rask gjennomgang av artiklene i de to numrene finner jeg ikke noe om magneter og smerte, men det kan jo være det gjemmer seg under en annen overskrift. Men hvorfor sier de ikke hvilken artikkel det dreier seg om?

Dette er også en klassisk taktikk fra useriøse aktører: Man henviser til forskning, men ganske diffust. Hvis man går henvisningen etter i sømmene, finnes ikke kilden, eller handler om noe helt annet.

Men det aller fineste sitatet er dette:

India er kjent for sine helbredende mineraler og lavaer som finnes kun der. Derfor er det at India er de beste til å lage god kvantefysikk med god helbredende virkning. (min uth)

Enda en klassiker Kvantefysikk er et av de mest populære vitenskapelige begrepene som kvakksalvere smykker seg med (ionisering og frekvens er også i vinden). Men her går de et skritt lenger: Lage god kvantefysikk. Hva mener de egentlig med det? Kvantefysikk er ikke noe man lager, det er noe som er. “Å lage god kvantefysikk” gir like mye mening som “å lage tyngdekraft”.

Men for å være litt snill: de mener antagelig at man konstruerer noe etter kvantefysiske prinsipper som på et eller annet vis har helbredende virkning. Men da må de forklare hva det er.

Kjære leser, hvis ikke alle humbugalarmklokkene dine ringer nå, trenger du et kurs i logisk tenkning, og et kurs i grunnleggende fysikk.

God påske!