Vi har vært innom det såkalte «mirakelmineralet» MMS her på bloggen tidligere, et produkt som foregis å forebygge og kurere det meste:
Hver dråpe inneholder en voldsom styrke og du vil slippe å tenke på sykdom når du har MMS i hus. Selv de dødeligste bakterier og virus tilintetgjøres hurtig med hjelp fra MMS. ALLE skadelige mikroorganismer og syke celler i kroppen blir tatt livet av.
Vi gratulerer reklamemakere og selgere med moralfritt, profittjaktende sludder, og nettsteder som tillater denslags med totalt fravær av etisk refleksjon. For i virkelighetens verden er det altså et «product, when used as directed, produces an industrial bleach that can cause serious harm to health» for å sitere FDA. Food Standards Agency har advart i ordelag som disse:
MMS is a 28% sodium chlorite solution which is equivalent to industrial-strength bleach. When taken as directed it could cause severe nausea, vomiting and diarrhoea, potentially leading to dehydration and reduced blood pressure.
If the solution is diluted less than instructed, it could cause damage to the gut and red blood cells, potentially resulting in respiratory failure.
Det kunne skrives mye om salgsretorikken og den Hamer-liknende måten selgere omtaler bivirkninger på. Men det er ikke poenget med denne posten. Det er snarere å fremheve én av dem som har lykkes i å sette dette kvakksalverproduktet på dagsorden, en walisisk femtenåring ved navn Rhys Morgan.
Morgan har Crohns, og etter at han fikk diagnosen begynte han å delta i et dertil egnet onlineforum. Som mange andre steder for kronikere florerte det med påstander og løfter rundt udokumenterte behandlinger, hvorav MMS var én. Som en oppvakt ung mann satte Morgan seg etterhvert inn i saken og advarte andre. Det var lite velkommen. Her forteller han historien om hva han oppdaget og de ikke helt imponerende saklige eller siviliserte reaksjonene fra tilhengere. Det gjorde ham såpass indignert at han laget en twitvideo om saken. Derfra gikk historien veldig hurtig nettet rundt, ikke minst i den skeptiske delen, og derfra videre til mainstream. Debunking av jukseprodukter og falske mirakelkurer er nemlig kanskje ikke store nyheter, men når ungdom og barn kan avsløre det (som i tilfellet Emily Rosa), blir det raskt en bedre historie.
Moral? Kritisk tenkning til barn og unge. Vi trenger flere unge skeptikere som kan plukke ned skadelig vås. Så får noen av dem leve med at de kanskje ender opp, som Rhys Morgan, på BBC One show: