Hovedsidene er om ikke på skinner, så i alle fall ikke satt helt utenfor sporet. Litt som Atlantis, de utenomjordiske og dommedag, manifesterte de artiklene etc som skulle komme i våres ikke. Men nå gjør de det en periode. Om noen uker kommer en fabelaktig lesverdig sak om språk, og deretter en snedig masteroppgave om (blant annet) konspirasjonsteorier i Visjon.

Men i dag er det et velkjent tema vi gjenbesøker med Hvor ble det av de multiple personlighetene? av psykologene Tor Erik Nysæter og Leif Kennair.

Som regulære lesere vil vite, har vi vært innom temaet i blant annet denne og denne artikkelen. Interessen stammer fra Skepsis tidligste publikasjoner, i og med at teorier om multiple personligheter og dertil hørende terapi var tungt involvert i justismord, konspirasjonsteorier og panikker rundt «satanisme». Underveis oppdaget vi også sterke indikasjoner på at terapien gjorde skade på pasienter. Når slike teorier og terapier igjen blomstrer i Norge, er det dermed ikke noen spesielt god grunn til å miste temaet helt av syne. Selv om det er ubehagelig.

Når jeg først er inne på koblingen mellom MPD-teorier og satanismepanikk, fikk jeg ellers her om dagen en melding om én av få gode ting som noensinne har sprunget ut av de morbide forestillingene om ritualmord i Satans navn:

I 1976 ble en ung kvinnelig kunstner myrdet i San Francisco på virkelig ekkelt vis. Lang etterforskning ga ikke noe resultat. Men i 2005 gjenåpnet politiet saken ut fra en ny hypotese om at det var et sekterisk ritualmord. Nærmere bestemt en «satanistsekt.»

I mellomtiden har man oppdaget et og annet. Blant annet kan man spore DNA. Og det kom inn et resultat nå i vår: I mars 2009 fant man match med en dømt seksualforbryter, med gjentatte dommer for innbruddstyverier.

Hvis vi skal være generøse kan vi si at jo, han hadde forsåvidt en religiøs tilhørighet. Han var diakon i Shiloh Full Gospel Church.

Hvilket selvsagt ikke har noe annet med saken å gjøre enn å påpeke en slags ironi i absurde teoriers forventninger vs virkelighet. Men det er ellers én av veldig få saker jeg kan komme på hvor disse teoriene ikke bare har medført skade: Man gjenåpnet en sak og fikk oppklart et drap.

(Takk til Amina Lap for tips om saken. Gakk nå hen og les artikkelen på hovedsidene – det beklagelig mørkegrå som henger i bakgrunnen forsvinner når bare innlastingen blir ferdig, men vi skal få fikset problemet. Håper jeg.)