Så har jeg begitt meg ned i tåkehavet som utgjør kommentarene hos Dagbladets lesere. Det er ikke så veldig imponerende at de samme dårlige sammenligningene og misforståelsene opptrer der som i litteraturen. Det er verre når forskere gjør samme typen feil i forskningsarbeid. Ellers var det lett oppmuntrende og kilde til et og annet latteranfall. […]

Så har jeg begitt meg ned i tåkehavet som utgjør kommentarene hos Dagbladets lesere. Det er ikke så veldig imponerende at de samme dårlige sammenligningene og misforståelsene opptrer der som i litteraturen. Det er verre når forskere gjør samme typen feil i forskningsarbeid.

Ellers var det lett oppmuntrende og kilde til et og annet latteranfall. (Ingen nevnt, ingen uthengt.)

Men jeg la også merke til at Sigrun – som er den som opprinnelig tipset meg om rapporten hos NKVTS, hvilket jeg takker så meget for – har blogget kort om saken.

Hun sier veldig kort to ting jeg har lyst til å ta fatt i. For det første kjenner hun til forestillingene hos fagfolk fra egen erfaring:

Jeg kjenner selv til, etter å ha vært i kontakt med fagfolk som lønnes for å hjelpe overgrepsofre, at det fins en tro på at slike satanistsekter eksisterer.

Dette synes jeg det er høyst verdt å lytte til. Det er uvurderlig når folk med førstehånds kjennskap sier fra. Jeg skulle ønske at flere med slike kunnskaper trår frem, ikke minst med et slags håp om at jeg finner ut at det står bedre til enn jeg tror i mine verste stunder.

Det andre er også et viktig moment, som jeg lot ligge til lenkene i innlegget hos Dagbladet:

Samtidig vil jeg oppfordre kritikerne til å være eksplisitte på både at overgrep mot barn skjer, at de kan være forferdelige, og at de kan være svært skadelige.

Dette støttes fullt ut. Den som fulgte og leste lenkene som ligger ved artikkelen vil støtte på korte eksempler på også de mest avskyelige overgrep (noe som også nevnes i originalen). Det langt mest alminnelige i materialet var ulike former for vold og ulike grader av neglisjering, samt mer «alminnelige» seksuelle overgrep. De var mer enn ødeleggende nok i utgangspunktet.

Det er også eksempler på alle former for overgrep, inkludert drap, i ritualer. Det siste først og fremst i eksorsismer. Og overgriperne kom fra alle mulige slags religioner. De fleste var, naturlig nok i overveiiende kristne land, fra kristent hold. Men det finnes også mer enn en håndfull eksempler på overgrep fra selverklærte satanister. Ingen grupper går fri. Det er ingen grupper som består av bare djevler eller engler.

Oppdatering

En dag senere tipser Sigrun meg også om den gledelige nyheten at den meget omtalte rapporten er fjernet fra NKVTS-sidene.

For øyeblikket er den i alle fall det. Så får vi se hva som skjer.

Ny oppdatering

Og nå er den tilbake igjen. Egentlig mest som forventet.