Jeg nevnte i forbifarten i forrige bloggpost at én av de mindre spiselige fra menyen «tøyse-doktor med en kur for alt», Robert O. Young, var på turné i Norge.

Det var da. Han rakk også å avholde ett foredrag, der det potensielt livsfarlige vrøvlet han ellers promoterer fikk nå et interessert publikum.

Men offentlig «folkeforvilling til egen vinning og andres vanhelse» står ikke høyt i kurs blant skeptiske aktivister. Noen runder med informasjonsvirksomhet til utleiere og journalister senere er de øvrige foredragene til Young avlyst (for denne gang).

Ikke alle som har gjort en innsats her ønsker (etter en del mindre hyggelige erfaringer) å bli navngitt. Og ikke alle er ellers hva vi vil kalle skeptikere. En av huseierne der foredrag skulle holdes, Agnete Kongevold Foss, hadde fått høre nok om Young og skadepotensialet til å si «stopp» allerede før media kom på banen. Med klar melding om at dette var langt over grensen til en del av landskapet hun ikke kunne forsvare.

Deretter kom media på banen. Nærmere bestemt med BT-journalist Magnus Aamo Holte, som laget en sak som var «klar og tydelig» både om Young, hans «ikke-utdanning», om potensielle skadevirkningene og noen konkrete, illustrerende saker – og med noen like krystallklare meldinger fra medblogger Pernille Nylehn:

Young er en kynisk sleiping som selger overprisede urter, sier Pernille Nylehn, som jobber som lege i Haugesund og er engasjert i den kritiske organisasjonen Skepsis. … Flere personer har omkommet av blant annet brystkreft, fordi de kun har latt seg behandle utelukkende av disse kosttilskuddene, sier Nylehn.

Andre potensielle arrangører ble også påminnet den utmerkede serien om dette miljøet fra Toralf Sandøs penn i 2010.

Sluttresultatet i denne runde sier vi oss meget fornøyd, og gir en runde applaus til alle dem som har bidratt, både de nevnte og de unevnte. Skeptivisme FTW!