«Synske», spesielt av den typen som tar seg betalt, skryter gjerne av hvordan de har vært politiet behjelpelige i f.eks. forsvinnings- og drapssaker. En av de aller mest kjente i det gebetet er Sylvia Browne. Hun påberoper seg en suksessrate på imponerende 85% (andre ganger «87-90%») når hun først uttaler seg.

Det er litt vanskelig for oss skeptikere å tro på sånt, etter at hun gjentatte ganger er tatt i å promotere eklatante usannheter. Det at hun i disse tilfellene ofte har utnyttet sårbare menneskers angst eller sorg er riktignok irrelevant, men det gjør det ikke lettere å tro uten annet enn damens ord.

Så i et forsøk på å teste hvor ofte Browne faktisk har hatt dokumenterbart rett i sine lesninger, har Bad Psychics gjennomgått 115 saker om savnede personer eller drap, der hennes uttalelser foreligger offentlig. Det utgjorde samtlige tilfeller de kunne finne. Et «treff» ble tellet om hun hadde «for det meste» heller enn fullt ut rett i hver enkelt sak.

Det ble enkel telling. Av de 115 sakene hadde hun tatt feil i 25 saker. Det utgjorde samtlige saker det utfallet var kjent. I 90 saker forelå det ingen løsning eller informasjon som kunne tilsi hvor rett hun hadde. Tildels også dette i strid med hennes egne spådommer.

Påstanden om opp mot nitti prosent riktig ser dermed mer ut som nok en spådom enn som bedømmelse av reelle resultat. Forøvrig en spådom med en forventet treffrate noe nærmere den som er dokumentert: Null.

Hvilket ikke kommer til å være det som stopper TV-program fra å sende den slags juks, eller hindrer det fra å spres til paniske pårørende, til sørgende, eller til overtroiske etterforskere så de kaster bort mer tid.