Det har vært en og annen skeptikerrelevant nyhet de siste dagene. I går ble det for eksempel klart at Andrew Wakefield, mannen bak «forskningen» som fikk media til å gå amok om MMR fikk en heller negativ bedømmelse av General Medical Council. Han

«failed in his duties as a responsible consultant» and showed a «callous disregard» for the suffering of children involved in his research… Wakefield also acted dishonestly and was misleading and irresponsible in the way he described research that was later published in the Lancet medical journal, the GMC said. He had gone against the interests of children in his care, and his conduct brought the medical profession «into disrepute»

De interesserte kan lese GMCs egen uttalelse her:

De som heller vil nøye seg med kortere konstateringer av at verden er ved det gamle kan finne forklaringen på hvordan NRKs helsevesendebatt ble avbrutt i går kveld. Som hurtig meldt på forumet var det Nyhetsspeilets Armin Bahrami som mistet tålmodigheten av alt for mye kjedelig saklighet. Som verre er vil jeg minne om at vi har enda mer kjedelig saklighet om «nyhets»speilet blant annet her, her og her. Siden det nå later til å tas så ille opp av unge Bahrami.

Og siden han valge å fremføre reklame for et av de mest standhaftige sjarlatanerier, nemlig såkalt «B17», kan vi jo vie det bittelitt oppmerksomhet én gang til. For som vi har vært inne på enkelte ganger tidligere er dette ikke et vitamin, slik enkelte av forkjemperne hevder (de mener da gjerne all kreft er en mangelsykdom), det har har ingen dokumentert, pålitelig klinisk effekt på noen kjent kreftform, men det både koster (på individnivå) og har en kjip liste med bivirkninger (inkludert forgiftningsdød). På tross av teoretisk mulighet, forskning og enkelte tilsynelatende funn, er vekten tydelig ikke positiv, uten at det har hindret fremveksten av en industri med prinsippløse selgere av middelet som «mirakelkur». Men som forskningsoversikten høflig konkluderer:

there is no reliable evidence for the effectiveness of laetrile, and considerable doubt about its safety exists. The risk–benefit balance of laetrile as a treatment for cancer is therefore negative.

Uten at det hindrer solen fra å gå ned i vest senere heller. I konspirasjonskulturen er som kjent ingenting bedre bevis på at noe virker, enn forskning som tilsier det motsatte. Legevitenskapen er jo som kjent det motsatte

Oppdatering

Da har Sunday Times (ved Brian Deer, hvem ellers?) tatt en liten oppsummering av dommen som er verdt å lese. Ikke minst om det fanatiske klimaet rundt Wakefields støttespillere, som later til å være totalt uten evne til å se kritisk på såvel atferd som teorier. Det er likevel ikke noe nytt, så jeg for min del fant det interessant at det visstnok skal være så klart at Wakefield også vil miste legelisensen sin:

Lawyers have told me that any one of the more than 30 charges that were proved against Wakefield would typically lead to his being struck off.

Men det er ingen fare. Han trives nok for godt i Texas til å vende tilbake til England. Og skulle det mot formodning bli hett der også, er veien kortere til Mexico…