Nei, vi ble ikke opprykket. Ikke vi heller. Og siden det har vært mer enn nok kritisk mediedekning av dem som mente slikt kom til å skje, så vi heller ingen grunn til å plage med flere beskrivelser av nevnte gruppering.

Men for å komme igang igjen med bloggingen: Det er alltid litt mer enn vagt interessant med reaksjonene etterpå. De varierer gjerne litt med hvor nær man har vært spådommenes sentrum og hvor mye man har investert i dem. De mer perifere faller lettere fra, men frafallet er gjerne mer enn stort nok hos selv de skuffede som har solgt hus, brukt penger og investert et lite livsverk i misjonen. Andre vil gjerne fortsatt tro, og leter selv hos en mer tvilende spåmann.

Slikt gjør gjerne samspillet med profeten litt komplisert i etterkant, og kan bidra til at det blir vanskelig for profeten å takle og tolke hendelsen. Likevel pleier gjerne reaksjonene å spre seg på et stort sett begrenset antall muligheter:

1. Du kan si du tok feil, angre og love å aldri gjøre det om igjen.

En tilsynelatende, ut fra tilgjengelig informasjon, upopulær måte å reagere på, selv om jeg har sett den flere ganger. I to tilfeller angret de seg på angeren, i det ene tilfellet på grunn av press fra medlemmer som hadde viet livet sitt til dette, og gikk over i andre løsninger.

2. Du kan si at de tiltak du og dine foretok, førte til at dommedag ble utsatt. Go group! Vi reddet verden!

En helt klar fordel som dessverre nesten kun kan brukes når det er en katastrofal dommedag som skulle inntreffe. Hvis det var det omvendte, og f.eks. rombrødrene skulle bringe fred og fordragelighet kan du heller gå direkte til de to neste:

3. Fraværet av underet skyldes andres synder.

Menneskeheten viste gjennom hendelse x at de ikke var modne ennå. Kan kombineres med flere andre løsninger.

4. Fraværet av underet skyldes de troendes egne synder. (Mer renselse, forsakelse og åndelig modning må til. Beklager.)

Kan virke kjedelig, men denne har sine funksjoner i å bygge fellesskap den også. (Det er fortsatt vår jobb å fikse dette!)

5. Det var bare en test.

Tradisjonell teodisé: Lidelsen kan skyldes synd, andres ondskap, eller det kan være en prøve på troen, moralen etc. Så også her.

6. Beklager, det er gjort en regnefeil her!

Selv massemedia kontakter numerologer for å sjekke den ofte fantasifulle matematikken i utregningene som førte frem til tidfesting. Siden basis for tallene handler om møtet mellom fantasi og tekster, er det alltid mulig å gjøre noen enkle endringer. Det er tross alt sånt som gjør at vi stadig vekk har fått nye utregninger av dommedag, selv etter en og annen tidligere runde.

7. Det har kommet, men ikke helt som dere (vi) trodde – vi må omtolke litt.

Både de utenomjordiske og andre frelsesskikkelser har ankommet i flere runder etter slike spådommer – i åndelig form, usynlig for øyet, på en høyere frekvens etc.

Så hva med denne rundens spåmann? Hvilken tradisjonell variant skulle vi få? Eller ble vinneren noe nytt?

Neida: Vi gratulerer Harold Camping med å følge en stolt tradisjon i å ikke gi seg, men insistere på at rett er rett når han havner i båsen for posisjon 7:

Ifølge San Francisco Chronicle leverte han en 90 minutter lang og ustrukturert radiotale, som minnet om så vel en preken som en pressekonferanse. Han sa at 21. mai ikke var jordas ende, men den åndelige starten på jordas ende. Han hadde rett og slett feiltolket bibelen.

– Vi endrer ikke datoen i det hele tatt, vi har bare forstått at vi må være litt mer åndelige overfor dette, slo han fast.

Opprykningen var en slags åndelig foretéelse, ikke en fysisk. Og disse jordskjelvene? Næh.

Man kan forstå ham. Tross alt har han enda ikke tatt feil i den virkelige slutten. Det er enda noen måneder til:

21. oktober vil jorda gå under. Det blir ikke fem måneder med ødeleggelse, det skjer med en gang, sa han til sine radiotilhengere.

De store prøvelsenes tid er avlyst for én enkelt ødeleggelse. Syng med: We will all go together when we go.