Noen ganger sier bilder tilsynelatende akkurat så mye mer enn ord som ordtaket vil ha det til. Bildet under er fra en «fasilitert kommunikasjon» i Houben-saken Rolf tok opp. (Nærmere bestemt denne videoen.)

Rom-Houben--46-002

Mannen som i følge den overveldende mediedekningen skulle vise den bevisstheten han ikke ble tilkjent i 23 år ved hjelp av denne kommunikasjonen har ikke engang øynene åpne. «Hjelperens» øyne er fiksert på tastaturet. Houben ser ut til å sove. Fra minimalt til ingenting tyder så langt på at han skriver noe som helst, selv når han har åpne øyne. Mens «fasilitert kommunikasjon» er velkjent for å lett la seg styre av forventninger og idéer hos «fasilitatoren.»

For en bredere og dypere gjennomgang av saken, se hva Steven Novella har å si. Orac har også dekket saken i en del detalj. Og Michael Shermer har noe kritisk om historikk og enkel testing.

Siden sist har flere medier fått med seg kritikken også. I Norge er det bare Dagbladet, som har sin egen vinkel på debatten basert på en helt annen diskusjon.

Kanskje lider Houben virkelig av «locked-in» syndrom slik legen mener. Det er fullt mulig. Men som om ikke 23 års mareritt så er nok, får nå andre etter alt å dømme legge sine egne ord i hans munn. Det er bare trist.

Oppdatering

New Humanist har en utmerket og velskreven sak om fasilitert kommunikasjon i forbindelse med Houbensaken. Den skulle forklare for dem som måtte trenge det hvorfor vi er kritiske og blir opprørte over praksisen og den fordreiende hypen rundt saken.

I tillegg har både Orac og Steven Novella besvart en sak i New Scientist.

Den siste er tydeligvis noe misvisende. I kommentarfeltet til Novella er det lenket til to belgiske nyhetsartikler. Ifølge oversettelsen i kommentarfeltet forklarer nevrologen Steven Laureys at han kun har påvist at minimal bevissthet og evne til kommunikasjon ved hjelp av mindre tåbevegelser er tilstede. Hele saken med fasilitert kommunikasjon ligger utenfor hans ansvarsfelt. Han går ikke god for det, men er snarere urolig over det.

FC er tydeligvis tatt i bruk etter initiativ fra en godtroende familie. Og hypen rundt saken stammer i utgangspunktet fra en journalist som ville ha en «human angle» på Laureys funn at flere diagnostiserte komapasienter (opp til 40%) hadde noen grad av bevissthet.

Nå drukner både dette potensielt viktige funnet og Houbens gjenværende bevissthet i mediefasilitert kommunikasjon.

(Takk til Thea på forumet for billedliggjøring.)