PH-mirakelmann Robert O. Young og hans business har fått sitt pass påskrevet i Stavanger Aftenblad i år. I en lang serie oppslag i april og mai, tok Toralf Sandø en runde både med de tøvete pseudomedisinske påstandene deres, Youngs biografi (inkludert liksom-grader og kvakksalveridom), nettverkssalget (med regnestykker) og det lokale persongalleriet.

Med unntak av fortellingen om størrelsen på det økonomiske – minst 50 millioner allerede i 2008 – er det så man kunne mistenke at basevaserne ble litt sure av den ikke spesielt positive oppmerksomheten. For eksempel er det sjelden at man blir så begeistret for at businessen (i selskapet InnerLight) blir beskrevet som «pyramide». Og til en pHyramide trenger man jo baser med erfaring, så det er sikkert greit at vaset litt lenger vestpå er representert ved en som har bygget pyramider før.

Nå passer det jo aldeles utmerket at en udokumentert behandling med virkelig tøvete pseudovitenskapelig begrunnelse legger seg på en pyramidelignende salgsstruktur. Vakre, men tomme løfter solgt av selgere som kaller seg behandlere burde passe som hånd i hanske til pyramidesalg. Og pyramideselskap burde passe til alle «mirakelmineraler», «nye biologier» og andre verdensomveltende kurer for alt mellom himmel og jord. Innen det blir klart for alle at det heller ikke denne gang var noe hold, har selgerne løpt videre (eller forskanset seg i konspirasjonsteorier) mens de siste inn og pasientene sitter igjen med svarteper. Men her uten at det finnes noen videre reell sjanse for at noen blir straffet.

Så at tidligere topp i (bl.a) WGI, Aspiritus og Better Globe Tor Einar Olaisen nå kaller seg mikroskopist og «underviser i Den nye biologien®» burde vel ikke være noe annet enn et pre for pH-mirakelsalget og en naturlig utvikling på det personlige planet.

Spesielt for én med tilsynelatende ufattelig tiltro til at (finansielle) mirakler skjer. Tøvete teorier, meningsløse diagnoseverktøy og virkningsløse behandlinger i mindre relasjoner enn store hallelujamøter er sikkert en hyggelig og jordnær kontrast til eldre, mer fjerntflytende luftslott.

Men en gang i verden livnærte Olaisen seg etter eget utsagn som søppeltømmer og portør. Det er hederlige og nødvendige yrker. «Mikroskopister» burde søke dithen.

(Takk til Christian Kjellmo for tips.)