Vi klarer aldri helt å slippe taket i det avskyelige kvakksalveriet til Ryke Geerd Hamer og hans metamedisinske disipler her på bloggen. Heldigvis er det flere som gjerne vil ha sagt noe. Denne gang er det Dagbladets Ralf Lofstad og Asbjørn Svarstad som tar fatt i temaet.

Sist vi møtte Hamer selv var i våres etter at tyske medier hadde avslørt hans hånd bak «behandlingen» der en 12 år gammel pike døde. Det var ille nok. At han nå, ifølge Dagbladets første oppslag ser ut til å fortsette i samme gate – det antydes at nok en syk 12-åring er tvunget av forledede foreldre til å følge et virkningsløst kvakksalveri som lar ofrene dø i fryktelige smerter fordi smertene «er del av symptomene på helbredelse» – er dessverre ingen overraskelse. Som det ble sagt i dommen mot ham da han forsøkte å få legelisens i Norge:

Saksøker har for retten forklart at han, siden han mistet sin tyske autorisasjon, har behandlet opp mot 26.000 alvorlig syke pasienter. Følgelig må det kunne legges til grunn at nemnda bygget sin skjønnsmessige vurdering på et korrekt faktum når det ble lagt til grunn at saksøker har behandlet alvorlig syke pasienter uten å inneha noen for form legeautorisasjon.

Selv om han overdriver (og annet ville forundre meg – om han skulle berøre virkeligheten i tanke og tale er det emm høyst sannsynlig en sjelden tilfeldighet) betyr det blant mye annet utvilsomt at han ikke har noen betenkninger med å fortsette sin kvalmende virksomhet. Derfor må man også påregne at slikt vil skje, både i hans regi, og i regi av «disipler» som allerede er involvert i norske saker med dødsfall.

Dagbladet gjenforteller én av dem (som vi husker tok TV2 flere slike saker tidligere) og ved Terje Fjeldheims hjelp til søsterens tragiske historie får de dekket noe av det som går igjen i denne møkka»behandlingen»:

Hun fortalte oss at alt var bra. Så, i oktober, fikk hun tre brudd i ryggen. Det var kreften som hadde spredt seg til skjelettet.

Derfra gikk det fort nedover.

– Til slutt kunne hun ikke stå oppreist, minnes lillebroren.

– Men Hamer forfekter jo at i behandlingens andre fase må man bli dårligere for å bli bedre – så hun trodde det var normalt. Det var grotesk; hun hadde intense smerter, men skulle gjennom det, samme hva.

Det er alt for mange slike historier allerede.

Spørsmålet er dermed, for å gjenta meg selv: Det har vært mange slike saker over mange år. Hvordan i all verden man stopper den slags fanatiske kvakksalvere fra å gjøre enda mer skade?

Eller i det minste: At de gjør det herfra?

Dermed er det strålende at Dagbladets journalister presser politikere og andre myndigheter på banen. Spørsmålet er om det vil ha noen effekt uten et mer kontinuerlig press. For slike uttalelser har kommet før. Blant annet etter at VGNetts Francis Lundh og Marianne Vikås laget svært kritiske oppslag om virkningsløse alternativbehandlinger som forsøker å rekruttere kreftpasienter med tomme løfter og fagre ord.

Men etter dét kom stillheten, nok en gang. På tross av at viljen sikkert er god. Så jo flere som står frem for å fortelle, desto flere saker kan det bli, og desto sterkere press kan det bli på at noe (forhåpentlig fornuftigere) kan skje.

Oppdatering

Endelig! Dagbladets siste oppdatering i saken kan fortelle at fylkeslege Svein Lie har fått Helsetilsynet til å politianmelde Hamer:

Fylkeslege Svein Lie i Vestfold sendte sporenstreks et brev til Helsetilsynet etter at det tyske TV-programmet Report München informerte ham om at ei tolvårig jente hadde flyktet fra kreftbehandling i Tyskland for å få behandling av Hamer i Norge. Det er den direkte foranledningen til dagens anmeldelse.

Så gjenstår bare at påtalemyndighetene tar saken så langt de kan.

Det ville vel være for mye å håpe på at også de norske metamedisin-disiplene fikk to kritiske blikk og en lang arm på seg, men en kraftig nok reaksjon her ville kunne fungere som en advarsel om at fredningstiden er slutt.