16.x2.jpg

Fyrster i Tåkeland

Underholdende og av og til rystende artikler om kjente «tåkefyrster», personer som på ulike vis har hatt innflytelse på marginale – og ofte ubehagelige – kulturstrømninger i nær og fjern fortid.
Her er en salig blanding av okkultister, spiritister, heksejegere og nazistiske mystikere. Noen av dem tilhører historiens kuriosakabinett, som «verdens ondeste mann», Aleister Crowley og sir Arthur Conan Doyle – som faktisk var sin tids mest kjente spiritist og trodde fullt og fast på alver. Andre har fortsatt stor innflytelse, som Rudolf Steiner, Nostradamus og Joseph Smith, stifteren av mormonerkirken.

Ellers møter vi Stalins hoffbiolog Trofim Lysenko, som mente Darwin tok feil og fikk sine motstandere sendt til Sibir. Vi stifter også bekjentskap med Guido von List og Adolf Lanz von Liebenfels, skaperne av den rasistisk-okkulte “ariosofien”.

Les også den forunderlige historien om hvordan den britiske kongen James I måtte feire bryllup i Oslo: Ifølge ham var det heksene som hadde skylden for det. Kong James ble derfor en av hekseprosessenes fremste talsmenn på de britiske øyer.

ISBN: 8290425511

Utgivelsesår: 2001

Sideantall: 240

Innbinding: Hft.

Boken kan kjøpes hos Humanist forlag

konspiranoia-omslag.jpg

Konspiranoia

Visste CIA på forhånd om angrepene på World Trade Center? Var det jødene eller romvesener som advarte dem? Og hvilken djevelskap er det egentlig frimurerne sysler med? Konspirasjonsteorier hevder å ha den egentlige forklaringen på ulike begivenheter og fenomener innen historie, samfunn og politikk. Er den verden vi ser den virkelige eller er det slik at mektige aktører sitter i kulissene og trekker i trådene Sammensvergelser finnes, verden er full av dem, men teorier om onde, mektige og ufeilbarlige krefter som styrer historiens gang, er basert på slett tenkning og mangelfull logikk.

Denne boka er ment som en vaksine mot konspirasjons-teorienes forførende spinn. Den inneholder 12 artikler om alt fra hekser, frimurere og det norske UFO-miljøet, til antisemittisme, Dyrets tegn, farlige strekkoder og ”konspirasjonsteorienes greatest hits”. Her kommer man selvsagt ikke utenom en rekke underholdende historier underveis!

ISBN: 8290425694

Utgivelsesår: 2003

Sideantall: 344

Innbinding: Hft.

Boken kan kjøpes hos Humanist forlag

aapentsinn.jpg

Åpent sinn eller høl i huet?

Dette er en artikkelsamling hvor Norges fremste skeptikere tar for seg temaer som spenner fra ønskekvister til Holocaustbenektelse. Bidragsyterne er noen av de fremste på sine felt som her underholder, provoserer og gjør leseren litt klokere.

Hva skjer for eksempel med teorien bak Da Vinci-koden når den blir gått etter i sømmene? Og hva har Harry Potter til felles med norsk heksetradisjon? Visste du at Røde Kors kurset personell i bruk av ønskekvister – og fikk med seg forsvaret inntil det ble vitenskapelig bevist at kvistene var totalt ubrukelige i leteaksjoner? Andre temaer som blir berørt er kreasjonisme, Holocaustbenektelse og Norge Nostradamus: Lebesbymannen.

ISBN:9788292622162

Utgivelsesår: 2006

Sideantall: 285

Innbinding: Hft.

aapentsinn.jpg

Skepsis. Guide til kritisk tekning.

Det skorter ikke informasjon i vårt samfunn. Det meste finnes bare noen tastetrykk unna. Evnen til å vurdere informasjonen er litt vanskeligere å skaffe seg. Ikke bare må man ha kunnskap, man må også ha kunnskap om hvordan man skaffer seg kunnskap… Hva er sannsynligvis sant? Hvordan og hvor sikkert kan vi vite noe?

Man må også vite hvordan noe som presenterer seg som kunnskap, uten å være det, ser ut, og verktøy til å vurdere det med. Og trening. Masse trening.

Denne boka skal forhåpentligvis gi deg litt av alt dette. Den gir deg verktøy til å vurdere påstander kritisk, og innsikt i hvorfor vår egen private overbevisning ikke alltid er til å stole på.

ISBN:9788292622841

Utgivelsesår: 2012

Sideantall: 301

Innbinding: Innbundet

Boken kjøpes hos Humanist forlag