Har du noen gang lurt på hvorfor vi lar oss lure av tryllekunstnere? Hvordan de klarer å få oss til å se dit, når vi burde se hit? Richard Wiseman lurte også på det mens han jobbet som tryllekunstner, og endte opp med et professorat i psykologi som følge av interessen. Nå er han hyperaktuell i Norge med norsk oversettelse av sine siste bok, Paranormalitet, og Norgesbesøk på trappene – for boklansering og besøk på Kritisk Masse.

Wiseman er en slik karakter som man kan ha vært borti uten å bite seg merke i navnet – dersom man kun har lest om ham. Han har vært omtalt i Dagbladet og andre store medier på grunn av forskning på om folk kan smake forskjell på dyr og billig vin, hva som er verdens morsomste vits, synskhet blant folk på twitter og om det finnes genuint heldige folk.

Har man derimot sett et glimt av ham eller snublet over ham på YouTube, er han vanskelig å glemme. Han er en så sprudlende karakter at foredragene hans nærmest er som standup-show å regne. Han sier selv han prøver å ha et morsomt poeng minst hvert 30. sekund når han foreleser, og hvis man dømmer etter lydnivået på forelesningene hans treffer de fleste også. Jeg har selv sett ham ved et par tidligere anledninger og kan garantere at han er generelt hysterisk. Jeg hadde også gleden av å intervjue ham til podcasten Saltklypa, og når jeg prøvde å ta bilde av ham mens han snakket stoppet han midt i ord og poserte med festlige ansiktsuttrykk. Da han skulle signere boken til en venn av meg tegnet han et strektegningsportrett så lite representativt at man kan lure på hva han prøvde å kommunisere. En gang snek han inn en referanse til hvor mange dverger som var med på innspillingen av The Wizard of Oz i en forelesning etter at broren min hadde hatt et veddemål med ham i baren kvelden før.

Med andre ord, en litt annerledes professor.

Foto: Brian Fischbacher

Bøkene

Richards bøker er nesten like snurrige og festlige som ham selv, og jeg kan anbefale alle sammen varmt.

Quirkology handler om de merkeligste psykologiske hverdagsfenomener, som hvorfor vi heller vil ha på oss en genser med bæsj på enn genseren til en seriemorder, hva som er verdens morsomste vits, hvordan man kan avdekke løgner, og  hvorfor vitsene inni smellbongbonger er så utrolig lite morsomme.

The Luck Factor har endret liv til det bedre. Richard undersøkte om noen mennesker faktisk bare ER heldigere enn andre, og fant at nei – de er bare bedre til å oppdage muligheter. Han sier at han føler denne forskningen er den viktigste han har gjort, og han får fremdeles takkebrev fra folk som har endret livene sine til det bedre ved å bruke hans vitenskapelig baserte triks for å bli «heldigere».

59 Seconds er en selvhjelpsbok som raser gjennom en haug ulike selvhjelpsmetoder og forteller hva forskningen sier om dem. Han presenterer også hvilke selvhjelpsmetoder som er vitenskapelig dokumentert å gjøre hverdagen bedre.

Paranormality er som nevnt hans nyeste bok, som nå kommer på norsk på Humanist Forlag. Jeg leste boka på engelsk da den kom ut, og den er en ny tilnærming til overnaturlige fenomener. Han uttrykker klart på omslaget at paranormale fenomener ikke finnes, vi bare lar oss lure av våre fantastiske, fascinerende hjerner. Han tar for seg en haug med historier om hvordan det overnaturlige har endret seg over tid, forteller om en snakkende mungo og en potensielt synsk hund.  Boka er kjempeunderholdende og inneholder også en del triks du kan lære deg å utføre for venner og familie for å illustrere hvordan noen av disse overnaturlige fenomenene egentlig virker.

 

Så, til når han er HER i landet!

Fredag 17. februar  kommer han til Oslo for å holde foredrag om Paranormalitet og sannsynligvis å være med oss på puben.

Foredraget er åpent, gratis, og arrangeres av Humanist Forlag, Realfagsbiblioteket UiO, og Skepsiskonferansen Kritisk masse.

Tid: Fredag 17. februar kl. 18

Sted: Sophus Lies Auditorium, Universitetet i Oslo.

Pubtreffet  er også åpent og gratis og skjer umiddelbart etter foredraget, på Cafe Abel ved trikkesløyfa på John Collets Plass. Det er imidlertid ikke gratis drikke – sånt ordner man selv.

Lørdag 18. februar deltar han som en del av programmet til Skepsiskonferansen Kritisk masse (billetter som gjelder for både lørdag og søndag kan kjøpes her), og da skal han holde foredrag om Mind Magic.

 

Her er hans mest kjente YouTube-video «The Amazing Colour-Changing Card Trick». Bare begynn der, surf videre, og husk at han i foredrag og uten manus er enda mer morsom.

 

Håper vi sees på noen av arrangementene!

DISCLAIMER: Jeg er med å arrangere oppholdet hans her i landet – men jeg hadde anbefalt alt som har med ham å gjøre varmt uansett om jeg var med eller ikke.