Jeg innrømmer glatt at jeg ikke så denne komme. Men det gjorde visst hverken produsent eller synsk heller: En avslørende artikkel på Nettavisens TV-sider. Om kanal FEMs kommende program «Fra sjel til sjel», der en selverklært «synsk» (aka «selvbedragersk») person i skikkelse av mediet Gro-Helen Tørum skal være hjertevarmt seende overfor sørgende etterlatte.

For å være sikre på at det blir tatt godt mot og at det er ekte sørgende som er åpne for en fin opplevelse (ingen surmagede skeptikere eller andre som vil teste noe) har nemlig selskapet sikret seg bittelitt på forhånd med blant annet disse spørsmålene:

– Navn, alder, adresse, telefonnr, epost, sivilstatus, barn, intresser og yrkesstatus.
– Hvem ønsker du å komme i kontakt med?
– Hvorfor ønsker du å komme i kontakt med denne personen?
– Hva betyr det for deg å komme i kontakt med denne personen?
– Er det noe konkret du ønsker å finne svar på?
– Fortell om personen du ønsker å komme i kontakt med.
– Hvordan vil du beskrive forholdet mellom deg og personen?
– Hva er forventningene til en seanse med en klarsynt?
– Er du åpen for muligheten for at man kan få kontakt med den andre siden?
– Har du tidligere vært i kontakt med en klarsynt? Hvis ja, hva skjedde?

Jo, det skulle sørge for et godt show. Og det er hyggelig at de forsøker å ivareta de sørgende (for det handler sikkert ikke om et godt show) ved å sile litt ekstra:

– Har du noen diagnose?
– Hvordan er din almenne helsetilstand?
– Bruker du medisiner?
– Har/har du hatt problemer med alkohol eller narkotika?

Med slik betryggende omtanke skulle det ikke være noe i veien for et underholdende program, der alle problemer (inkludert dem med å skaffe opplysninger) er ryddet av veien.

Jeg ergrer meg bare over at jeg ikke er synsk nok til å finne navnet på skribenten, så jeg kunne gitt litt navngitt ros. Ikke minst for avsluttende bemerkning:

Blir du mer skeptisk til slike programmer når du leser om hvilken informasjon de sitter på?

Ikke egentlig. Det skulle godt gjøres. (Som en slags trøst til dem som trodde alt ble gjort uten informasjon, kan man jo si 1) jada, heeelt sikkert, og 2) et publikum som lar seg overbevise av at «han hadde vanskeligheter med å gå mot slutten» ikke egentlig trenger reell informasjon for å la seg overbevise og gispe overrasket uansett…)

Når samme nettavis også bringer en forskningsbasert, skarpt kritisk artikkel om astrologi på «sex og samlivs»-sidene, er det nesten så man klyper seg i armen.

Men så er det jo den 14. i dag. Det er visstnok et uheldig tall for overtroiske.