quirkologyJeg lovet for en liten evighet siden at jeg skulle si noen ord om Richard Wisemans bok Quirkology. The Curious Science of Everyday Life, en bok jeg ofte har fått anbefalt, men ikke kommet så langt som til å lese før i vår. Omtalen gikk i glemmeboken inntil Dagbladet i dag tok et morsomt gløtt innom boken.

Artikkelen gir et fint inntrykk av bokens innhold og form, så kikk på den. Hvis du får inntrykk av at det er en lettlest og underholdende med ulike forsøk Wiseman har gjennomført på mer eller mindre rare ting som gjennomgangstema, har du helt rett. Det boken dermed også blir, og det er neppe noen tilfeldighet, er en litt annerledes innføringsbok i kritisk tenkning. Og en god del ting å være kritisk til.

Det begynner med et skråblikk på aksjespekulasjon, med utgangspunkt i et av Wisemans forsøk: en aksjerådgiver, en finansastrolog og et barnehage-barn får spekulere i aksjer for 5000 britiske pund. Da måtte de først over hinderet med å finne en finansastrolog som var villig til å delta. En ting er å gi råd til vanlige mennesker, en annen ting er å måtte sette dem på prøve der resultatet blir synlig.

For å gjøre en lang historie kort var det jenta fra barnehagen som trakk det lengste strået. Hun var klart best.

Astrologi er bare ett av temaene i boken, og hvordan det har vært forsket på det i forhold til finansrådgivning er bare ett av temaene for den delen av boken som er innom astrologi. Wiseman bruker hele tiden tematikken til å belyse bredere spørsmål – om løgn, om selvbedrag, om tenkning, om beslutningstagning, om ubevisste påvirkninger – og henter inn vesentlig bakgrunnsforskning når leseren er klar for den.

For eksempel om Forer-effekten i forhold til astrologi.

Wiseman gir også til gode en særdeles underholdende form for forskningshistorikk. I kapittelet om å tro «seks umulige ting før frokost», følger han forskning på «superstition» over et drøyt hundreår. Ikke komplett, men i passe detalj til at hvem som helst kan få lyst på mer, og de aller, aller fleste vil lære noe. Blant mine favoritter – fordi det var noe jeg ikke kjente fra før – var forsøket som blir rapportert om infralyd.

Det er en nokså kjent spekulasjon om at lavfrekvent lyd kan utløse fysiske effekter hos mennesker. (Hvorav enkelte er debunket ganske grundig.) Jeg hadde imidlertid ikke vært borti tanken om at det kunne utløse følelser som blir tolket som nærvær, og dermed f.eks. «spøkelsesopplevelser» før. Det blir derimot tatt opp og utsatt for en interessant test hos Wiseman, som vel konkluderer med at data antyder at folk har klart flere merkelige opplevelser med enn uten infralyd.

Og kommenterer at enkelte store kirkeorgel har kapasitet til å produsere den typen infralyd:

given that the sounds from these pipes are inaudible, they can be viewed as either a very expensive way of creating a small draught, or a cost-effective way of helping the congregation find God.

Kanskje. Morsomt og interessant er det i alle fall som hypotese. Kanskje løsningen for DnK er flere katedraler med større orgler?)

Det er typisk for formen i boken. Korte, illustrerende episoder belyser kjente og veldig mye mindre kjente (og mer usikre) fenomen på en enkel og lettfattelig måte. Uten at man veien om tyngre tilgjengelig forskning, men akkurat slik at appetitten på den nok ikke blir mindre.

Og i passe porsjoner til at det passer som strandlektyre – og som underholdning i samtaler etterpå.

Et av kapitlene kunne med fordel vært utdelt til enhver jury: det om løgn og bedrag. Som Dagbladets skribent så utmerket får frem, er det mange og svært misvisende forestillinger om hvordan man kan vite om noen lyver. De er akkurat så misvisende at det kan være direkte til skade for både dem som utsettes for bedrageriforsøk og for en rett som skal beslutte om noens skyld eller uskyld.

Quirkology er den morsomste, mest aktualiserende skeptiske innføringsbok jeg kan huske å ha lest (eller i det minste har lest på veldig lenge). Opplæring uten preken, og med en masse interessant underholdning.

Les den, og gi den til noen du kjenner.

Richard Wiseman
Quirkology. The Curious Science of Everyday Life
Pan Books 2007, 299s.
ISBN 978-0-330-448811-6