Den beste lille boka om hva folk tror om hverandre som ikke stemmer.

Denne boka er for deg. For her står ikke bare mytene du har hørt så mange ganger – men hvorfor de ikke stemmer, hva forskninga sier om dem, og hvilken kjerne av sannhet de evt. har.

Sumliminal persepsjon. ESP. Løgndetektorer. 10% hjernekapasitet. Endring av arvbare egenskaper. Å snakke ut om det.

Det er sjelden jeg inderlig ønsker at ei bok var å få på norsk. Språket er greit og rimelig uakademisk, men erfaringsmessig er de som trenger boka mest ikke de støeste i denne type engelsk. 

Jeg er særlig fascinert av én av mytene – om at folk tror at vi ser ved at vi sender partikler ut fra øynene. Jeg husker jeg fra jeg var liten at jeg lurte veldig på dette med syn – ville ikke lyset som ting sendte ut krysse hverandre? Hva med lys som treffer øynene i vinkel? Men selv om jeg har lest superhelt-tegneserier fra før jeg kunne lese, har jeg aldri trodd at øynene våre sender ut partikler (for all del, jeg har trodd alskens annet rart, og det gjør jeg sikkert ennå). 

Boka går ikke bare gjennom mytene, men diskuterer grunnlaget for dem i kapittelet før debunkinga begynner – og lister opp massevis av utsagn i tillegg til de femti som blir gjennomgått grundig. Erfaringsmessig vil ikke kapitelet om arv/miljø gjøre noe med folks tro på at arvelig betyr uforanderlig, men jeg har savnet en akademisk tekst om det. Det er også et av poengene til forfatterne: Disse mytene blir aldri gjennomgått i faglitteraturen. Det blir presumptivt antatt at dersom du har det grunnleggende inne, vil du skjønne dette av deg sjøl. 

Noe som rimer dårlig med at så mange tror at vi ser ved at det kommer partikler ut av øynene, eller at arvelig betyr uforanderlig.

Ingen skeptiker bør være uten denne boka. Da får det heller være at forfatterne ikke helt er uten tro på myter selv …

50 Great Myths of Popular Psychology: Shattering Widespread Misconceptions about Human Behavior