Da er katta ute av sekken og jeg har gleden av å introdusere Schrødingers Katts egen «psychic challenge»:
På politihuset i Trondheim står en safe. Inne i safen ligger et skjult budskap, gjemt inne i en konvolutt som ligger i en konvolutt.
Utfordringen til alle landets (og eventuelt verdens) selverklært synske/klarsynte er å «se» budskapet og sende inn løsningen. (Skeptikere forsåvidt også velkomne – de ser ellers ut til å klare seg bedre i den slags tester.) Svarene har allerede begynt å komme inn:

To klarsynte, Henning Hai Lee Yang og vinneren av TVNorges «Jakten på den 6. sans», har allerede svart NRK på hva de mener konvolutten inneholder. Begge fikk se et bilde av safen og ble bedt om å avsløre det hemmelige budskapet.
NRK ønsker også svar fra andre klarsynte som mener de vet hva konvolutten inneholder.

Sammen med konvolutten med budskapet ligger en minnepinne med en kode som skal sørge for at hverken jeg (som har skrevet ned budskapet) eller politimesteren kan jukse med noe som helst vi heller. Hvis du vil vite hva det handler om og hvorfor, kan du skru på Schrødingers Katt på NRK1 torsdag 29.1. Da sendes første av fem programdeler om det alternative.
Hvis jeg skal si litt mer om denne testen, så er den skrudd sammen på en slik måte at sjansen for å gjette riktig er så nær null som man kan komme. Testen er foreslått av Schrødingers Katt, og er mange hakk vanskeligere enn hva man pleier operere med, ettersom den vanligste parapsykologiske antagelsen er at slike eventuelle krefter er så små og upålitelige at det må større statistiske undersøkelser til for å avdekke dem.
Den er derimot mer beregnet på å kunne avsløre evner som er så sterke som folkelige anekdoter (én telefonisk historie til om mirakuløst gjenfundne sølvskjeer og jeg skriker) vil ha det til at de kan være. Som f.eks. å mirakuløst kunne se skjulte kort. Men altså vanskeligere.
Dermed er det ikke en helt god test av de evner folk stort sett påberoper seg å ha, og heller ikke dem som brukes i salgssettingen mange opererer i med «evnene» sine. Men det hindrer ikke at mange faktisk ser ut til å synes at det er en interessant utfordring. Ta det for hva det er: En utfordring, konstruert av og for et populærvitenskapelig magasin, akkurat så stringent at det er nær et mirakel om noen skulle klare det uten juks. (Hvilket altså skal være tilnærmet umulig, gitt hvilke tre personer som skulle kunne gjøre det.)
I tillegg kommer det langt mer virkelighetsnære presentasjoner av hva ulike deler av det alternative landskapet bedriver. Det programmet gjør har for det meste minimalt med testing å gjøre – selv om det er elementer av det og seriøse forsøk er utformet – men det gir et innblikk i hva som skjer til hverdags, med noen kritiske merknader og synspunkt på hva som skjer.
Jeg har noen oppfatninger om hva vi burde gjort bedre (dvs hvordan de bitene jeg bidrar med kunne blitt bra nok), men de skal jeg heller komme med senere.
I mellomtiden: Spre gjerne budskapet om testen så flest mulig av dem som kunne tenke seg å prøve, faktisk prøver den. Det ville jo vært vanvittig kult om noen skulle overraske oss…
Oppdatering
Dagbladet hadde også et oppslag om saken på søndag, men bare i papirutgaven. Her blir det blant annet fortalt at:

To av landets mest kjente klarsynte har allerede tatt i mot utfordringen. Både Henning Hai Lee Yang, som sier han er verdens beste spåmann, og vinneren av TVNorges «Jakten på den 6. sans», Linda Thorstensen, har svart NRK på hva de mener budskapet er. – Vi oppsøkte dem og viste dem bilde av safen. De svarer ganske likt, faktisk, men vi aner ennå ikke om det er riktig eller ikke, sier Skjønberg.

Nei, det aner de ikke. Og på tross av all sin angivelige synskhet, vil jeg nok mene at det aner hverken Thorstensen eller Yang heller. Dere kan se og høre hva de gje.. «så» på torsdag.