Er det en ting man kan være sikker på, er det at media ikke består av fageksperter eller forskere. Ihvertfall så lenge temaet ikke er politikk eller sport. Blant mange områder der overskriftene, for ikke å si iveren, er større enn forståelsen, er arkeologi og historie. Spesielt hvis det kan knyttes til Bibelen. Litt enkelt […]

Er det en ting man kan være sikker på, er det at media ikke består av fageksperter eller forskere. Ihvertfall så lenge temaet ikke er politikk eller sport.

Blant mange områder der overskriftene, for ikke å si iveren, er større enn forståelsen, er arkeologi og historie. Spesielt hvis det kan knyttes til Bibelen.

Litt enkelt sagt er det to motpoler man kan styre etter i (mer eller mindre seriøse) fagmiljøer.

På den ene siden minimalistene som mener at alt i Det gamle testamentet som ikke direkte er bekreftet av arkeologi eller andre skrifter (som selvsagt må være mer objektive enn Bibelen), må avvises.

På den andre siden maksimalistene som mener at alt som ikke er motbevist (og selv motbevisene er tvilsomme, selvsagt), må aksepteres som historie.

Nå er det kanskje ikke så mange som har tatt sleden med seg helt ut til den ene eller den andre av disse polene. De fleste forskere ser ut til å ligge et sted i mellom, selv om mange naturlig nok lener seg noen anelser nærmere minimalistene enn motsatt.

Styrer man etter en av polene, kan fristelsen være stor til å la fantasien bestemme mer enn fakta. Eller ihvertfall til å tolke funn på måter som ikke er gitt spesielt direkte av funnene (som det skjedde da National Geographic i en mediajippo lanserte Judasevangeliet i fjor, for ikke å si da Titanic-regisøren mente seg å kunne dokumentere funnet av Jesu egentlige grav).

Sist ute er de engelske avisene som kan melde at man nå har identfisert øyenvitneskildringer til ødeleggelsen av Sodoma og Gomorra i 3123 f.Kr. (man tar det tydeligvis ikke lenger så nøye at selveste Ussher la dette til 1897 f.Kr.).

Denne gang er det Times som slår på stortromma, slik Damian Thompson rapporterer på sin utmerkede blog Counterknowledge.

A clay tablet that has baffled scientists for 150 years has been identified as a witness’s account of the asteroid suspected of being behind the destruction of Sodom and Gomorrah.

Researchers who cracked the cuneiform symbols on the Planisphere tablet believe that it recorded an asteroid thought to have been more than half a mile across.

The tablet, found by Henry Layard in the remains of the library in the royal place at Nineveh in the mid-19th century, is thought to be a 700BC copy of notes made by a Sumerian astronomer watching the night sky.

He referred to the asteroid as «white stone bowl approaching» and recorded it as it «vigorously swept along».

Using computers to recreate the night sky thousands of years ago, scientists have pinpointed his sighting to shortly before dawn on June 29 in the year 3123BC.

Godt endelig å vite datoen.

Med andre ord et klart bevis på at fortellingen om Sodoma og Gomorra er sann, hvis du er med på små detaljer som at

a) denne sene kopien matcher en original leirtavle skrevet rett etter at dette skal ha skjedd

b) den faktisk beskriver en asteriode

c) den kan dateres til 3123 f.Kr.

d) den landet uten at man så langt har funnet noe krater i områder der S&G skal ha ligget

e) disse byene faktisk ble ødelagt det året

f) dette skjedde ved en asteriode

g) sumererne klarte å måle bredden på asterioden uten teleskoper eller romfartøyer

h) en asteriode som var nesten en kilometer bred, kun ødela et par lokale landsbyer

Og overser at dette motbeviser fortellingen – bl.a. fordi Abraham da

a) må dateres så langt tilbake som 3123 f.Kr.

b) alternativt egentlig ikke var med på dette

Men dette blir garantert ikke siste gang at mundane kjedsomheter betyr så mye fra eller til for spredningen av spennende teorier.