Mens maltwhiskyen (Caol Ila , cask) først plopper rundt i glasset: Dette har Skepsis-forumet ledd mye av de siste dagene. For de late handler det om Nyhetsspeilets kamp mot vindmøller, her som instrument i en gigantisk operasjon for tankekontroll.

En edel varsler med unik teknisk innsikt avslørte nemlig svært skumle planer i eposter til «redaksjonen». Problemet for Nyhetsspeilet denne gang var at det hele var en hoax. I motsetning til tøv som ikke er så selvbevisst.

Nei, det har virkelig ingenting med Skepsis eller undertegnede å gjøre. Det var snarere nok en gang initiert fra Freak Forum, denne gang ved administrator ivioynar. Han(?) har også klokelig lagret originalartikkelen fra speilet. Klokelig, siden den allerede er endret. (Originalartikkel og kommentarer er lagret både på Skepsis-forum, på Freak Forum og via «Fiskeslo»-lenkene til ivioynar.)

Jeg har som vanlig knapt rukket å skumme originalsaken, og ville ikke gjort det en gang om ikke skeptikerne på forumet lo så høyt fra første stund. Det skyldtes denne gang skrytet fra «varsleren», som inneholdt så sterke signaler om at det hele var en spøk at det var vanskelig å ikke se.

Mye humor har dreid seg om en enkel «saksopplysning» om hvordan vindmøllenes «kan nå en rotasjon på over 100Hz» og hva det betyr. Det ser nemlig litt mindre mystisk og litt mer spøkefullt ut når man forsøker å konkretisere det:

Eg ser føre meg ein vindmøllearm 50 m lang og med rotasjonen 100 Hz. Tilbakelagd veglengd for ytterpunktet av armen er då 314 m, eller 31 400 m/s. Sagt på folkeleg norsk er det litt i overkant av 100 000 kilometer i timen.

Kor langt ut frå akslingen må ein gå før farten passerer lydmuren? Med ein lydfart på 300 m/s og 100 omdreiningar i sekundet er det der veglengda i ei omdreining er 3 m. Rundar me pi av til 3, vil det seia ved 1 m diameter eller altså når vindmøllearmen er 0,5 m. 0,5 m ut frå akslingen vil altså vindmølla rotera med lydfarten.

Formelen for sentripetalakselerasjon er v2/r. I ytterpunktet av vindmøllearmen er dette 31 400 m/s * 31 400 m/s : 50 m = ca. 20 000 000 m/s2. Sidan G = 10 m/s2, tilsvarer altså denne akselerasjonen 2 millionar G.

Nuvel.

Det er en liten moral her, for den som måtte være interessert i noe så kjedelig.

Det handler ikke om at et visst nettsted er ubrukelig som kilde til noe annet enn seg selv. Det handler blant annet om confirmation bias (kjedelig skeptikerinnvending), og blant annet om hvordan den mest selverklært subversive gruppe kan bli en vidunderlig kanal for både bevisst vrøvl og bevisst desinformasjon/svart propaganda hvis den ikke har et særdeles bevisst bullshit-filter.

Kort sagt: Hvis du ønsker å bedrive virkelig grunnleggende kritikk, du beherske vitenskapelig skepsis (som er det motsatte av benektelse). Og innse at et sentralt prinsipp her er «you must not fool yourself–and you are the easiest person to fool», som Feynman sa.

Et mikroskopisk lite kudos til Armin som etterhvert faktisk innså at han var tatt ved nesen. Et litt større et om han skjønner hva det impliserer. Men det er tvilsomt, ettersom han fortsatt tror på deler av denne helt spesifikke bløffen…

Og til Nyhetsspeilerne: Skeptikerne på forumet har ønsket dere denne lille YouTube-snutten med melodi til:

(Takk til «Fiskeslo», Itullimani, og andre på forumet for tips og en god latter eller tre.)