James McCormick tjente en formue på å selge en ønskekvist med lett teknisk utseende som «bombedetektor». Hans grådighet og innkjøperes innstendige lettlurthet har kostet dyrt. Det gjelder sannsynligvis også i menneskeliv.

Det har sannelig tatt sin tid. For [url=http://skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=1165&sok=1]drøyt tre år siden[/url] ble James McCormick arrestert for å ha solgt en søkevinkel-type dings kalt [url=http://en.wikipedia.org/wiki/ADE_651]ADE 651[/url]. Det er normalt ikke verdens mest destruktive ting å gjøre, men det blir straks verre når det komplett ubrukelige produktet blir solgt som noe potensielt livsreddende.

Og det blir kanskje enda verre når det dreier seg om noe som kan gi falsk trygghetsfølelse og går på bekostning av mer påviselig [i]effektive[/i] sikkerhetstiltak i forbindelse med bomber, regionen er Irak og tiden er under noen av de verste bombeangrepene.

McCormick har fått velfortjente ti års fengselsstraff for å svindle rundt 400 millioner kroner utav utillatelig naive myndighetspersoner og med all sannsynlighet kostet en god del mennesker livet.

Man kan jo også lure på hva som har skjedd i den [i]andre[/i] enden av denne svindelen. Som vi kommenterte [url=http://skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=1097]i 2009[/url] om denne saken:

[quote]Problemet inntreffer når tøvet setter seg fast hos myndighetspersoner på toppen av hierarkiske organisasjoner. Når kravet til lydighet er totalt, blir ikke problemet mindre.[/quote]

Det ser da også ut til at noen har tatt affære mot mannen som skrøt av at «I know more about this issue than the Americans do. In fact, I know more about bombs than anyone in the world.» Ifølge [url=http://musingsoniraq.blogspot.no/2011/03/fake-bomb-detectors-at-center-of.html]Musings on Iraq[/url] ble general Jehad (eller Jihad) al-Jabiri arrestert for sin deltagelse i svindelen i 2011, blant annet fordi han og andre forsynte seg med mesteparten av pengene fra svindelen.

Hvilket muligens støtter [url=http://explosivedetectorfrauds.blogspot.no/2009/12/most-stupid-man-on-earth-major-general.html]denne bloggerens andre[/url] alternativ i diskusjonen fra 2009:

[quote]There are only two reasons why the General would speak so favourably of the ADE651 and they are:

1) He is stupid.

2) He is corrupt and accepted a very nice payment for the purchase of the scam devices.[/quote]

Det kan selvsagt være et spørsmål om hvor gjensidig utelukkende de to er. Grådig og lettlurt kler hverandre.

All ære til James Randi, som satte søkelys på dette i sammenhengen livsfarlige jukseproduktet i 2008, og dermed sørget for noe av den støyen som til slutt endte her. Men vi behøver neppe smøre oss med mye tålmodighet mens vi venter på at saken blir glemt, og tilsvarende dukker opp igjen i andre sammenhenger og andre steder.

Vi kan også koste på oss et lite blikk på den mer lokale dekningen: [url=http://www.dagbladet.no/2013/05/02/nyheter/bombe/england/hong_kong/26965188/]»Var bare egnet til å finne golfballer»[/url], skriver Dagbladet til en ellers nokså utmerket sak om svindelen og dommen.

Jeg gjetter på at journalisten ikke helt vet hva slags produkt det er snakk om, og mistolker «novelty item» – et uttrykk som ofte brukes om «unyttige dingser» – eller «novelty golf ball finders» i konstruksjonen [url=http://news.sky.com/story/1085971/man-jailed-for-selling-fake-bomb-detectors]kilden[/url] som om de faktisk var i stand til å finne golfballer. Han kan selvsagt eventuelt selv tro at ønskekvister egentlig er utmerket til å finne golfballer.

Det er de ikke. Det gjorde heller ikke denne versjonen. Golfballene er bare del av historien: ADE 651 var bare en lett vri på en dings som ble solgt til lettlurte golfspillere og andre på leting etter bortkomne golfballer. I likhet med alle sine søsken og søskenbarn på markedet, hjelper ADE 651 ikke til å finne noen verdens ting du ikke vet eller får sterke hint om at befinner seg der. Det tilhører selve [url=http://skepdic.com/dowsing.html]genren produkt[/url].

Som ellers ville vært mindre interessante dersom de bare ble brukt til å ikke finne golfballer.