Det har vært hett om ørene på den stakkars (riktignok mest sannsynlig fiktive) Moses om dagen. Det er muligens ille nok at han ofte er kulturrelativistisk tåkefyrste hos Jesus and Mo. Som stripen i lenken refererer til har han også blitt beskyldt for å være et skikkelig dophue av, vel, en erklært psykedelia-entusiastisk psykolog. Men […]

moseskoden.jpgDet har vært hett om ørene på den stakkars (riktignok mest sannsynlig fiktive) Moses om dagen. Det er muligens ille nok at han ofte er kulturrelativistisk tåkefyrste hos Jesus and Mo. Som stripen i lenken refererer til har han også blitt beskyldt for å være et skikkelig dophue av, vel, en erklært psykedelia-entusiastisk psykolog. Men for virkelig å gjøre vondt verre blir han nå entusiastisk velstandsteolog i New Age-filmen The Moses Code.


Eller i alle fall er det vanskelig å tenke seg at det er noe radikalt annet budskap i filmen, ettersom den skal være oppfølgeren til The Secret, og som annonseres slik:

It’s time for the next stage!

The director of The Secret, Drew Heriot, presents…The Moses Code!

Executive Producer Drew Heriot and Director James Twyman announce a film that will change the world.

Eller i det minste en film som regissør og andre tror vil endre bankkontoen deres. Som enhver suksess i det hyperkommodifiserte moderne religiøse markedet, melkes nå The Secret alt man kan. (Og det er best de skynder seg, siden Oprah allerede har funnet en ny favoritt.)

Retorikken er – så langt – mye av den samme som for forgjengeren. Det mystifiseres fryktelig («Join millions of people from every corner of the globe in activating a 3500 year old technology that has been banned since the time of Moses.»), det antydes en konspirasjon for å holde «kunnskapen» skjult («Some of the greatest miracles in history were created through this technology, then it was hidden away because orthodox authorities believed that people weren’t ready to use it wisely.»), og det appellerer til samme konsept om «manifestering» av «the Law of Attraction». At konseptet er trygt plassert i den alternative blandingen av «vitenskap» og «åndelighet» viser listen over «talking heads». (For en omtale av f.eks. «vitenskapen» til Gregg Braden, se her.)

Men det skal sies at språk og innhold i det som ligger ute så langt er mer tradisjonelt religiøst, med fokus også på å gi, tilgi og – muligens – faktisk gjøre noe, ikke bare tenke positive, grådige, egoistiske tanker. I alle fall påstås det at det kommer noen praktiske øvelser også (håndboksmateriale, akkurat som teori bestiller).

En del av markedsføringstrikset rørende retro i forhold til det vi pleide å kalle New Age, de som virkelig ventet på at noe vidunderlig skulle skje på hele kloden: «For the first time a major spiritual film is being combined with a worldwide prayer vigil focused on shifting the planetary consciousness.»

Det er deilig. Her skal den planetariske bevissheten endres igjen, denne gang dog tilsynelatende uten referanser til hverken Vannmannen, den hundrede apen, Mayakalenderen eller hellige kraftpunkter. Men jeg synes godt de kunne lagt lansering og bønnemøte til Mt. Shasta sånn for å vise litt tradisjonsbevissthet.

Det er heldigvis ikke lenge igjen, det skal skje til lanseringen allerede den 6.april. Så da vil vidunderlige ting skje – unnskyld, manifesteres – på «planetarisk nivå» fremover.

Og akkurat hva det skal ha med stakkars Moses å gjøre, finner vi vel ut av på nett fremover.

(Via Skeptico.)