Sommeren i år har som ofte vekslet mellom regn og regn, men det tok likevel uvanlig lang tid før det dukket opp bilder av sjøorm.

Først mot slutten av agurktiden kunne NRK Telemark som nevnt for noen dager siden bringe den glade nyheten. Fire turister kjørte langs vannet og pratet om sjøormen da de plutselig fikk se… noe i sjøen.

– Vi kjørte mot Bø og skulle finne et sted å spise langs vannet. Da vi nærmet oss Sanden camping så vi noe svart. Vi stoppet midt i veien med en gang, og tok bilder, forteller Sverre Høie.

Han forteller at de ble forbauset over hva de så.

– Langt ute på vannet så vi en svart strek.

Med sommere som i år, er det ikke rart at turister kan ha lyst til å tenke på annet enn været. Det kan også kvikke opp å komme i nyhetene. Muligens får man til og med litt betalt for et bilde.

Og lokale krefter er ikke vanskelige å dra etter halsen nesen når vi snakker om sjøorm. For logikken er uangripelig. Er det en svart  strek i et vann, kan det vanskelig være annet enn en sjøorm. For de er svarte og ser ut som streker i vannet.

Da vi fikk opp bildene på en pc ser det ut som en gjenstand i vannet som er lang og svart. Det ser ut som den er både over og under vann. Hadde det vært en tømmerstokk ville det neppe ha oppført seg på den måten.

Når dette er så opplagt, er det fordi alle trestammer i et vann som kjent er rette som telefonstolper.  Alt som flyter er fint tilvirket tømmer. Dermed kan det ikke være slik at noen deler av stammen er tykkere eller krokete eller at det bent fram ligger en gren på lur. 

Nei, alt må ligge på en rett linje som definert i euklidsk geometri.

I slike tilfeller er det ikke til å komme fra at Telemarkssendingen ønsker uttalelser også fra annet hold. God journalistikk krever at man ikke uten videre tar fire tilfeldige turister på ordet. Det er viktig å innhente sakkyndige kommentarer fra flere.

Og hva kan vel da være mer uhildet enn det lokale turistkontoret? 

Stig Ellingsen, daglig leder i turistkontoret Møtestad Seljord, er sikker på at dette er sjøormen.

Turistkontoret har tidligere utlovet en dusør til de som tar bilde av sjøormen.

– Alle bilder som tidligere er tatt har samme form. Dette beviser at det er en sjøorm i Seljord. De var fire som så den, og tidligere i sommer var det en familie som også så noe, forteller Ellingsen.

Telemarksendingen følger til og med opp med kritiske oppfølgingsspørsmål. Man er ikke godtroende.

– Er dette et triks fra turistkontoret?

– Nei, det er det ikke. Men vi ønsker at flest mulig skal oppleve seansen, og det er kjempemoro at vi kan betale ut belønningen for det.

– Tror du noen vil si dette ligner en trestokk?

– Det er skeptikere blant oss alle, så noen synes vel det.

Tankerekken fra tyuristsjefen er besnærende. Siden det er en sjøorm i vannet, må den av og til vise seg.  At fotografier av noe i vannet minner atskillig mer om en trestokk, er ikke noe hinder. Tvert i mot er det en styrke.

For som sitert over er det slik at «Alle bilder som tidligere er tatt har samme form. Dette beviser at det er en sjøorm i Seljord». 

Logikken er uangripelig. Siden alle bilder som er tatt tidligere har form som en trestamme, kan det ikke være en trestamme. Dess flere trestammer som det tas uskarpe bilder av, dess sterkere bevis for sjøormen.

Heldigvis er det ikke vanskelig å finne forklaring på bildet også utover tradisjonelle skeptiske rekker som her på bruket. Går vi til oppslaget i Varden, finner vi en prosaisk og jordnær (eller rettere sagt vannær) kommentar et stykke under artikkelen.

Mona , 11.08.2010, kl. 08:31

Hei jeg har camping vogn ved seljord vannet. Den torsdagen dette bilde ble tatt, kom det mye regn i seljord. Da stiger vannet veldig og mye som ligger på land driver ut. Jeg så mye som drev rundt i vannet jeg. Men skjønner jo at det er stokk og ikke noen orm.
Med sommere som i år var det altså ikke til å unngå at det ville komme bilder av svarte streker i Seljordsvannet.