Det skal muligens bittelitt til for å senke inntrykket av «finansrådgivning» som kunnskapsbransje om dagen og enda litt til for å senke inntrykket av etikken. Men man kan i det minste få et bittelite skråblikk på det hele gjennom søksmålet mot Sean Morton, «Amerikas profet».

Morton kombinerte blant annet «synskhet», astrologi og meditative transer for å finne riktig kurs på valuta og aksjer. Med «fast plass» på Art Bells radioprogram Coast to coast, et show som får FEM til å virke som vitenskapskanalen, skrapte den godeste Morton sammen en god kundeliste blant dem med et svært åpent sinn: 20 000 mennesker abonnerte på nyhetsbrevet hans. Og de investerte, trodde de, rundt regnet seks millioner dollar med Mortons hjelp. En hjelp han hevdet ga opptil 117% avkastning på fem måneder.

US Securities and Exchange Commission er pussig nok ikke helt overbevist og har saksøkt ham for svindel. De godtgjør blant annet at nesten halvparten av de seks millionene dollar er blitt usynlige på vei til investering. Omtrent en kvart million av dem dukker isteden opp i Mortons kirke»samfunn», Prophecy Research Institute.

Spådommene hans virker også like suksessrike som man kunne forvente:

On a Nov. 21, 2001, radio broadcast, Mr. Morton predicted that the Dow Jones industrial average would rise between April and June of 2002, cresting at “12,000 or so” by December of that year. According to the S.E.C., the index fell that year, ending at 8,341.

Derimot klarte han, mot NY Times tittelpåstand om at «For Psychic, Suit Came as Surprise», aldeles utmerket å se søksmålet komme. Han forsøkte lenge å stoppe det ved hjelp av anklager, kan blant annet Aftenpostens Carl Dahl fortelle, om at

han er offer for «to (eller flere) uærlige og inkompetente S.E.C.-ansatte, som tydeligvis trenger å rettferdiggjøre en tur til California for å besøke Disneyland og spise In And Out-burgere på skattebetalernes regning».

Rettssakens utfall er det heller tynt med tegn på at han forutså. Den ble nettopp henlagt, uten at den godeste Morton engang rakk å pakke kofferten først.

Men han har kanskje et siste håp om å fikse det hele. Ifølge selvpresentasjonen er han nemlig trent av nepalesiske munker i den kjente nepalske kunsten «tidsreising»…