Jeg er blitt spurt om ikke Skepsis kan lage en test av Power Balance. Dere vet, armbåndet/halssmykket som ved hjelp av «holografisk teknologi der lydfrekvensen som er programmert inn i hologrammet reagerer positivt med kroppens egen energi og forbedrer balanse, kraft og fleksibilitet». Jada. Heeelt sikkert.

Kan vi teste det?

Selvfølgelig kan vi dét. Ikke at vi har noen videre tvil om utfallet om testen er god nok, men vi kan alltids sette vår skepsis på prøve. Selv om andre ikke gidder fordi de synes påstandene er for tullete er det en del av vår eksistensberettigelse. Vi tror mildt sagt ikke på påstandene, men vi er villige til å gå videre.

Så for øyeblikket tenker jeg i ledige stunder (=når jeg våkner om natten og ikke får sove) på design av en anvendelig test som ikke tuller rundt som reklamene med selgere som bruker «anvendt kinesiologi» for å demonstrere effekten sin. En som har såpass gode testelementer og så god blinding at vi ville være villige til å si «hæ? javel, da» om de skulle demonstrere en ordentlig effekt.

Ikke at jeg tror det vil skje. Det er ikke som om det er første gang produktet er testet. For eksempel hadde australske skeptikere testet produktet før den australske forbukergruppen Choice ga Power Balance årets «Shonky» for dummeste rip-off.

Og de er ikke de eneste.

Den jeg liker best av de jeg har sett så langt er (den vi ser under) foretatt av idrettsfysiologen John Porcari og omtaltslik i pressen:

Oct. 1, two ESPN reporters, two camera people and a sound person were at UW-L as Porcari took 21 athletes through two sets of tests.
All wore a silicone bracelet throughout: a Power Balance band for one round and a lookalike placebo for the other. The subjects didn’t know which they had on for which round.

Power Balance’s own tests first were done without a band, then with the band. It saw improvement with the bracelet.

Porcari said that’s not surprising. «Subjects did better the second time,» he explained, «because there is a learning curve and now you know the test and you perform better.»
The UW-L study, too, consistently showed better performance in the second round, whether wearing the Power Balance bracelet or placebo.

«It really shows the power of the placebo effect,» Porcari said.

Porcari repeated his study Tuesday with another 21 students, sans cameras. It produced the same results

Det spiller altså ingen rolle om det er «ekte» armbånd eller ikke. Forsøkspersonene gjør det uansett konsistent bedre andre gang. Porcari kaller det «rekkefølge-effekt» kombinert med en placebo. Hvilket høres sannsynlig ut, men jeg lurer på om ikke det bør være mulig å forbedre oppsettet litt.

Se selv og tenk gjerne høyt:

(Takk til Mona Klausen for tips og idéer så langt.)