Tidlig denne uken hadde min kollega Jesper og jeg invitert Mattias Gardell til å holde gjesteforelesninger ved instituttet. Mattias foreleste (og han er en veldig god foreleser) om paganistisk høyreekstremisme og om Torturens tilbakevending. Det siste er også tema for hans nylig utkomne bok, Tortyrens återkomst, som jeg akkurat ble ferdig med. I likhet med […]

tortyrens.jpgTidlig denne uken hadde min kollega Jesper og jeg invitert Mattias Gardell til å holde gjesteforelesninger ved instituttet. Mattias foreleste (og han er en veldig god foreleser) om paganistisk høyreekstremisme og om Torturens tilbakevending.
Det siste er også tema for hans nylig utkomne bok, Tortyrens återkomst, som jeg akkurat ble ferdig med.
I likhet med forelesningene hans er boken svært livaktig, godt strukturert, gjennomtenkt og reflektert. Det er vemmelig og interessant stoff, og det er beskrevet slik at både det akademisk og politisk interessante kommer tydelig frem, uten at det vemmelige blir gjemt bort. I fire hovedbolker tar han for seg først torturens historie frem til den ble – offisielt sett og for «vanlige borgere» – avskaffet i Europa, deretter amerikansk torturhistorie med noen interessante sideblikk til forsøkene som leder frem mot nåtidens praksis, fremveksten av en «liberal» torturideologi i etterkant av 911, og en avsluttende sammenfatning, drøfting og kall til handling.
Avsløringene i boken er det jeg kan se jevnt over ikke så nye for dem som er interessert, hverken når det kommer til historie eller til samtid. Men det er satt sammen på en måte som fornyer stoffet. Det handler delvis om viljen til å bruke akkurat så detaljerte sitater fra juridiske og politiske dokument kombiner med tilsvarende beskrivelser av torturen med eksempler at det føles relevant hele tiden. Samtidig er det et teoretisk metablikk på de politiske og juridiske sidene ved handlingene, ved etableringen, fremvisningen, utøvelsen av makt som gjør at man får forslag til perspektiv på hva som skjer.
Jeg skal ikke gå i detalj her. Det fører fort veldig langt. Av betraktningen rundt det samtidige er tanken om at globalisering og kollapsen av frontene fra den kalde krigen gjør alle reelle fiender til «den indre fiende» besnærende, og verdt å tygge på. I likhet med én og annen skriftnær anvendelse av Michel Foucault og Walter Benjamin er jeg ikke helt overbevist om tolkningene.
Men jeg er overbevist om at det er verdt å tenke på, og at boklesningen var vel verdt tiden. Engasjerende og interessant, som alle hans bøker. (Og siden forelesningene var det samme, er det neppe siste gang jeg forsøker å hente Mattias til Trondheim.)
Boken kommer på norsk, sannsynligvis i løpet av noen måneder. I mellomtiden kan den blant annet bestilles her. Og det bør man gjøre.
Mattias Gardell
Tortyren återkomst.
Leopard förlag 2008, 253s.
ISBN 9789173431712

Er dette skeptikerstoff? Tja. Noe av det er nok skeptikerstoff også. Blant annet påpekningen (som undertegnede også har gjort) av hvordan elementer av fiendebildet i «krigen mot terror» passer svært godt i Hofstadters berømte «paranoide stil» i amerikansk politikk. Og det er ting om MKULTRA og beslektede prosjekt der man gjerne kan vite om.
Men for det meste er det rett og slett en god, interessant og opprørende bok.