Det har vært en litt usnåsete uke, der jubelbruset for tro på tøv (for å sitere jule-Peter Pan) har lagt seg mer enn litt. Til gjengjeld har journalister gravd frem og gravd i både det ene og det andre. For eksempel VG-historien i dag om healing hamster (OK, det er et marsvin, men det høres bedre ut sånn.) Bihistoriene på sidelinjen er noe for seg selv (og Forbrukerombudet). Her kartlegges påstander på alternativbevegelsens skrå sider, og herrene Hansen og Fragell (Jon Inge og Geir) vet å avslutte en historie med en liten punchline: «Healingen starter så snart pengene er inne på konto».
Vi gleder oss også litt over at Bjørn Ares forslag til norsk oversettelse av «snake oil» ser ut til å slå an.
Mer seriøst er VGs nettredaksjon blant mine personlige favoritter, som har intervjuet både Edzard Ernst og James Randi. Francis Lundh, Geir Arne Kippernes og Marianne Vikås – fint jobbet med å sette dagsorden. Uten å synes det er altfor selvopptatt synes jeg også Astrid Melands artikkel om forskning på fjernhealing var storartet (hun har dessuten skrevet storartet om evangelikal antisemittisme i dommedagstro også).
Siden det er Darwin-år (jubileum neste uke – jeg har fått luksusillustrert Origins som feiring) har det også vært mye tidvis godt om Darwin både her og der – først og fremst fra kjennere som Erik Tunstad og andre spesialister.
Men skal man først trekke frem slike, ville det være for galt å ikke ta frem Svein Sjøbergs avkledning av NAFKAMs påstander om at halvparten av den norske befolkningen bruker alternativ behandling. Og da skal vi også ta medKristian Gundersens innlegg om «Snåsakoden». Han har i det hele tatt lagt ned en utrolig innsats der alt for mange har sittet stille. Gi mannen en medalje. (Disse to er virkelig langt fra de eneste – det har plutselig vært mange kritiske røster som har ytret seg, både lokalt og nasjonalt. For eksempel denne stipendiaten, for å få med noe fra Dagsavisen også. Selv om bloggverdenen har hatt mer enn MSM, er akademikere på banen i slike saker i et omfang jeg knapt kan huske fra hele Skepsis levetid.)
Det er tungt med nettaviser her, men jeg vet det har vært mye bra i papiraviser også, så til dere som måtte ha lyst til å kommentere: legg for all del til andre saker og journalister som har skrevet godt forskningsstoff og gode analyser. Jeg vet jeg har glemt mye godt stoff som dukket opp på radaren tidlig i uken, så kom med påminnelse.
Og den som klarer å få til et godt oppslag om svindelen bak MMR-panikken skal få ekstra hederlig omtale neste uke.
Jeg kan foreslå en inngang: Barn dør på grunn av denne svindelen, helt uten grunn. De har hatt navn, foreldre, søsken. Forskeren har fått store penger fra gribbete advokater, og har (nesten helt sikkert) trikset med data. Så kan man skrive om forskningen. Om betydningen av immunisering, flokkbeskyttelse, ønsket om å utrydde sykdommen og epidemiene som dreper tusenvis i fattigere land. Anti-vaksinasjonsaktivisme, medial flørting og pseudovitenskap som understøtter den dreper.