«Det er unaturlig!» «Dette går mot naturens gang!» «Homofili passer ikke inn i evolusjonen!»
Et knippe av argumentene som gjerne dukker opp i forbindelse med diskusjoner om homofili.

Det er mye vi fortsatt ikke vet om homofili. Men dette vet vi helt sikkert: i naturen er homoseksuell adferd vanlig. Veldig vanlig. Det er dokumentert i 1500 dyrearter, fra gorillaer til innvollsorm og det meste annet. Begrepet «homoseksuell adferd» er viktig, for vi vet ikke hva dyrene tenker og føler – vi ser bare hva de gjør. Og de gjør veldig mye forskjellig. Den homoseksuelle adferden har mange former – og mange fordeler. Sex handler ikke bare om forplantning, og forplantningen kan uansett skje på mange måter.

 

Livslange monogame forhold hos fugler betyr større territorie og mer ressurser for adoptivunger med to fedre. «Friends with benefits» og orgier er sosialt lim og viktig for å opprettholde orden hos mange pattedyr som lever i flokk (giraffer, elefanter, hunder, delfiner, aper, løver, kyr og mange fler). I enkelte fiskearter blir hunnene mer tiltrukket av hanner som har hatt seksuell interaksjon med andre hannfisker (og dermed får disse hannene spredt fler av sine gener). Noen arter fugler og fisk har flere typer hanner, hvor en av hanntypene «sniker» seg til å parre seg med hunnene ved å etterape hunnene både i utseende og oppførsel (sex med andre hanner inkludert). Hyenehunner er svært agressive og har en klitoris som i mange tilfeller er større enn hannenes penis – og brukes til å penetrere både hunn- og hanndyr. Agressiviteten og dominansen kommer godt med i konkurransen om ressurser. Både delfiner og aper løser tidvis konflikter med sex fremfor vold. Firfislene som nevnes på bildet har sex selv om de er hunner alle sammen – og det viser seg at det gjør dem mer fruktbare. Sex føles godt, og hos mange arter ser man at i mangel på en tilgjengelig partner av motsatt kjønn  – så kan man godt ta en av samme. Noen tilfeller har ikke de helt store fordelene – de bare skjer. Insekter har det travelt når de skal parre seg, og hos mange arter er det notorisk vanskelig å se forskjell på hunner og hanner. Da går det som det går.
Vi i Skepsis mener selvfølgelig ikke at absolutt alt som dyr gjør bør gjøres av mennesker. Dyr er ikke mennesker, og mennesket er ikke som andre dyr. Men påstanden at homoseksualitet er unaturlig faller på sin egen urimelighet. Den er utdatert, nedlatende og diskriminerende.  Og det er trist at noe så fargerikt som den naturlige verden skal reduseres til et irrasjonelt svart/hvitt.
Takk til zoolog Petter Bøckman for innspill og faktasjekk!
Kilder og videre lesning:
Bruce Bagemihl: Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity (bok)
Wikipedia: Homosexual behaviour in animals (se gjerne liste over homoseksuell adferd i ulike arter)
Petter Bøckman: «Det er unaturlig» (Dagsavisen nye meninger)

Zoo portraits: Are there gay animals in nature? Homosexuality in the animal world

Apollon: 1500 dyrearter praktiserer homsesex

NRK: Det finnes masse homofile dyr
Dagbladet: Norske homodyr skal erobre verden

Homosexual behaviour increases male attractiveness to females

Tricky Cuttlefish Put on Gender-Bending Disguise