VG kan i dag melde at «healeren» Grigorij Grabovoj fikk det som virker å være en høyst fortjent dom for svindel i russisk rett. Hvis reportasjen gir et korrekt bilde har han utført følgende usedvanlig (?) uspiselige svindel: Etter terrorangrepet på skolen i Beslan i 2004 tok Grabovoj kontakt med familiene som hadde mistet barn. […]

VG kan i dag melde at «healeren» Grigorij Grabovoj fikk det som virker å være en høyst fortjent dom for svindel i russisk rett.

Hvis reportasjen gir et korrekt bilde har han utført følgende usedvanlig (?) uspiselige svindel:

Etter terrorangrepet på skolen i Beslan i 2004 tok Grabovoj kontakt med familiene som hadde mistet barn. Tragedien kostet 331 mennesker livet, blant disse var 186 barn.

Grabovoj lovet foreldrene at han skulle vekke de døde barna til live igjen. Flere familier skal ha undertegnet kontrakt med «mirakelmakeren», og mange skal ha hatt stor tro på hans evner.

Han brukte en del av de sedvanlige triksene for å bortforklare mangelen på resultater, etter først å ha tynt fortvilede foreldre for alt de er verdt. Påstanden overfor myndighetene – at han kun snakket om å vekke dem til live «åndelig» – tilhører kategorien «last refuge of scoundrels», og styrkes ikke av hverken vitnemål fra foreldre eller Grabovojs tidligere virksomhet:

Riksadvokaten i Russland skal ha blitt oppmerksom på Grabovojs virksomhet allerede i 2001. Han hadde da etablert en egen kult og hevdet at han kunne helbrede kreft og AIDS, og også at han kunne gjenoppvekke døde. Han skal ha tatt opptil 10.000 kroner for hver konsultasjon.

Nå får han 11 år på seg til å helbrede alle syke medinnsatte i stedet.