ET-ballong.jpg

Nå begynner aliens rett og slett å gå for langt. Selv om vi aner en utvanning av vanlig høflighet på vår kant av universet, og skikk-og-bruk-bøkene endrer seg raskere enn klimaet, bør vel aliens klare å holde seg mer oppdatert. Dermed burde de vite bedre enn å opptre som kikkere.

«17. juli 2003 satte Stan Tiger Romanek opp et kamera mot vinduet i boligen sin i Nebraska, fordi han trodde noen gikk rundt huset for å kikke på hans to tenåringsdøtre.

Da han siden så gjennom filmen, oppdaget han et vesen som kikket inn like over vinduskarmen, som begynner åtte fot over bakkenivå. Vesenet hevet sakte hodet og kikket inn før det raskt trakk hodet ned – noe som kan ha vært for å unngå å bli oppdaget, skriver The Denver Post.

Vesenet hadde et stort ballongformet hode, hvitt fjes og store svarte øyne som så ut til å blinke».

Dette er på mange måter ganske frekt. Hva er det de utenomjordiske ønsker å fortelle oss nå? At vi ikke er trygge i våre egne hjem? At vi bør bruke gardiner?

Kunne de ikke heller brukt mer høflige metoder som infrarødkikkerter, røngten, radar eller sonar (eller enda mer avanserte, side de tross alt er aliens)? I stedet må de altså kikke inn gjennom vinduene, og dukke opp og ned for ikke å bli sett. Eller kanskje de altså vil bli sett.

Dermed er det kanskje litt betryggende at de har et utseende som de mer hyggelige aliens i Stargate og hos Spielberg, for ikke å skremme oss unødig.


En annen forklaring er at dette kan være en spøk, eller for å si det mindre høflig enn tradisjonell skikk og bruk, en bløff.

Igjen har vi å gjøre med bilder og videoopttak som er for dårlige til å fortelle oss mer enn at de kan være av hva som helst. Og det er jo ikke så verst beleilig om man skulle ha en og annen fobi mot å bli avslørt for fort.

I gamle dager kunne vi akseptere dårlige bilder og opptak av UFO’er og sjøormer fordi sannsynligheten for at noen var i nærheten med brukbare kameraer var så liten. I vår digitale tid er det unntaket at vi ikke bærer på oss minst ett kamera, fra mobiler til små videokameraer. Det er vel også en og annen million overvåkningskameraer verden over.

At slike bilder ikke er blitt flere eller bedre, er nok mest et tegn på at det man angivelig foreviger aldri har vært til stede. Det hele har vært bløff og innbilning fra dag 1.

«Videoen ble levert til UFO-nettverket MUFON, som sjekket hvorvidt opptaket var autentisk eller ikke. Alejandro Rojas i MUFON sa på dagens pressekonferanse i Denver at alle undersøkelser så langt tyder på at videoen er ekte.
På spørsmål om hva vesenet utenfor vinduet kunne være, svarte Rojas slik:
– Om det var en dukke, måtte det har vært en veldig sofistikert dukke.»

Det hele oppfyller de klassiske kriteriene for bortforklaringer av bløff. Ikke minst bruker man to hovedstrategier. Man omtaler den som tok bildene for

For katta kommer fort ut av sekken.

Jeff Peckman var initiativtaker for pressevisningen.
– Vi tror dette er en historisk pressekonferanse. Vi er veldig glade for å se slik interesse for saken, sa Peckman, som ønsker å skape debatt omkring eksistensen av liv på andre planeter.

Flere av de involverte personene har fått problemer med troverdigheten. Peckman har uttalt at filmen vil komme sammen med annet bevismateriale i en dokumentar senere i år – noe som kan bli sett på som et forsøk på å tjene penger.

Samtidig har Romanek, som filmet vesenet utenfor vinduet, hevdet at han har hatt over hundre møter med romvesener.

Det minst troverdige i denne historien er dermed at Romanek ikke har gjort det til en vane å bære med seg ett kamera eller tre og dermed klare å fange flere romvesner.

Og Peckmann er ingen hvem som helst. Han selger utstyr og nipsgjenstander av den mer avanserte sorten, som ulike typer metatroner for å nøytralisere mobilstråling (altså ett av de helt store vekstfeltene for kvakksalvere for tiden).

At han nå ønsker å utvide repertoaret, eller bare øke salgspotensialet generelt, er ikke uventet.

Akkurat som avisene som trykker dette uten for mye kritiske kommentarer.