I gamle dager pleide Skeptical Inquirer å ha en årskavalkade hvor de oppsummerte treffsikkerheten på årets spådommer for USAs mest aktive astrologer og generelt fremtidsseende åndsmennesker med oppsvulmede bankkonti. Det var alltid en underholdende affære.
Det er nok litt kjedeligere uten svulstige formuleringer om alt mennesker, ånder og planeter vil finne på de neste 12 måneder som utgangspunkt. Likevel: De siste dagene (sånn omtrent) har både webmaster Gunnar og TV2 sett litt på forsøksvis (halv)presise spådommer fra Norges p.t. mest kjente spåmann. Det var heller ikke direkte imponerende, på tross av forsøk på å få det til å se sånn ut gjennom året.
Begge overså likevel et par oppslag fra lokalavisen her på bruket, så jeg skal bidra bittelitt jeg også. Den 24.september i 2011 meldte Adresseavisen at:
Bernt Johannes Smestad fikk ingen finaleplassen i «Idol», til tross for Snåsamannens spådom.
Bernt Johannes Smestad (15) hadde fått lovnader fra Snåsamannen om at det skulle gå bra i forkant av gårsdagens semifinale i «Idol». Det holdt likevel ikke til finaleplass for den yngste semifinalisten.
Det var muligens til litt mer enn vanlig skuffelse for den enda mer lokale Namdalsavisa, som i følge Retriever hadde følgende sak liggende klar:
Snåsamannen fikk rett
Bernt Johannes Smestad sang seg videre til finaleplass under gårsdagens Idol-sending på TV 2. Kanskje kan han takke Joralf Gjerstad for det.
Rent bortsett fra at det tydeligvis ikke slo til, så er det noe interessant med den siste formuleringen: gjennom å spå, påvirker man altså også utfallet? (Det ville vært noe for alt fra spilleselskap til fotballklubber, -forbund og politi å kose seg med som både etterforskningssaker og unnskyldninger.) Det minner litt om eldre forestillinger rundt den svarte magien i det å be for eller mot andres helse.
Nok om det. Den korrigerte saken sørget for å demonstrere det vidunderlige ved et fenomen der du kan få rett uansett:
«Snåsamannen» fikk for så vidt ikke helt feil – å komme blant topp 40 i en konkurranse med 5.500 påmeldte må sies å være mer enn godkjent for det unge sangtalentet.
Heads, I win. Tails, I still win.
Og jeg er ikke direkte uenig i utsagnet. Det som ble sagt var at det skulle gå bra, ikke at han skulle gå videre. Det er sånn man skal bruke en verbal gaffel: Når Krøsus krysser elven, vil et imperie gå under. Ikke noe om hvilket. La avtager tolke, og det vil stort sett gå i din retning om du har etablert en god relasjon. (Problemet er tolkernes, inkludert medienes, naivitet og forenkling.)
Enda en lokalavis er ute med mer lokalnytt for i år: Trønderavisa skriver den 10.januar i år at
Også Snåsamannen kan bomme
Spådde at Petter Northug skulle vinne Tour de Ski. Slik gikk det ikke.
Nei, det gjorde visst ikke det. Selv åpenbare favoritter svikter innimellom, akkurat som forventede hendelser ellers ikke alltid slår til. Hvis du er presis nok, i forkant, og sier det offentlig til søkbare kilder kan du ettergås. Og hvis journalisten har bestemt seg for å tolke noe som en presis spådom i forkant, og har omtalt det som slikt, kan det nok tenkes at det blir tolket som det i etterkant, uansett hvor hjelpsom man ellers er til å gjøre ting enkelt i «riktig» favør.
Det er mye mer overbevisende med lukkede rom og ting som kan tilpasses i etterkant. Heldigvis venter ingen at du skal treffe helt, spesielt ikke hver gang.
(Og hvis du er så lokal at dette var interessant minner vi om årets første Skeptikerpub i Trondheim: på Krambua i kveld, 12.januar fra kl. 19.)